Demokratenes flertall i Representantenes hus beholdes trolig, men ligger an til å bli mindre enn det har vært til nå. Det fører til selvransakelse i partiet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Demokratene ligger an til å beholde flertallet i Representantenes hus, men likevel få færre representanter enn før. Nå leter de etter årsakene.

Representantenes hus har 435 seter totalt. Det trengs dermed 218 representanter for å ha flertall. For inneværende periode har Demokratene 232 seter.

Etter denne ukens valg ligger Demokratene an til å beholde flertallet, men det vil bli mindre enn det partiet har hatt til nå. Denne nye situasjonen utløser selvransakelse innad i partiet.

Ifølge nyhetsbyrået AP går kritikken på at partiet har fokusert for snevert på helse, mens velgerne også var bekymret for økonomien. Partiet slo ikke tilbake da republikanere kalte demokratene sosialister, og partiet gikk ikke rundt og banket på dører for å møte velgere. I stedet fokuserte partiet på telefonoppringinger, internett og TV-reklamer. Noen steder mistet partiet velgere med latinamerikansk bakgrunn, og andre steder var det hvite menn tilhørende arbeiderklassen som snudde ryggen til partiet.

Videre går kritikken på at partiet ikke vedtok mer covid-19-hjelp under Nancy Pelosis lederskap i Kongressen på et tidspunkt der amerikanerne trengte det mest. Og, kanskje viktigst, så har demokratene fortsatt problemer med å forstå og vinne tilbake Trump-velgere.

Telefonkonferanse

I en tre timer lang telefonkonferanse torsdag der rundt 30 demokrater deltok, ble det rettet kritikk mot eget parti på en rekke punkter.

Kongressrepresentanten Abigail Spanberger fra Virginia langet ut mot partiet da hun snakket om det hun kalte valgkampsvikt, ifølge en person med kjennskap til telefonkonferansen.

Ingen kritiserte Pelosi, som forsøkte å minne dem på at flertallet i Representantenes hus virker sikkert, og at Biden ser ut til å vinne over Trump i Det hvite hus, ifølge en annen person som også hadde kjennskap til innholdet i telefonkonferansen.

– Vi vant ikke hver kamp, men vi vant krigen, sa Pelosi, ifølge kilden.

Forventningene innad i partiet var imidlertid skyhøye i forkant av valgkvelden, og det ventede tapet av representanter i Kongressen bidro derfor til uro og med mange klager fra deltakere i telefonkonferansen. Kritikken gikk blant annet på meningsmålinger som slo feil, og republikanerne som angrep demokratene via reklamer.

På spørsmål om hva som gikk galt, svarer en demokrat, som er strateg i partiet, men som ikke kan stå fram med navn, følgende etter å ha blitt presentert hele listen med klager over ting som slo feil:

– Alt.

Penger ikke nok

Valgkampdonasjoner strømmet inn til partiet, men penger alene var ikke nok.

Fremstående demokrater viste i telefonkonferansen til republikanske angrep der partiet fikk merkelapp som «sosialister» og kalte dette ødeleggende.

De så også på det som ødeleggende at noen av partiets mest liberale forslag ble angrepet av republikanere under valgkampen, og viste til valgkampbudskap om å bevilge mindre penger til politiet og i stedet styrke sosialarbeidere og andre funksjoner for å håndtere konflikter i samfunnet på i stedet.

Budskapet om mindre bevilgninger til politiet styrket seg gjennom sommeren etter at flere svarte personer ble drept av politiet. Partiet har også blitt kritisert for ikke å ha vist Israel tilstrekkelig støtte, som følge av liberale forslag om å hjelpe palestinerne.

Sosialisme-merkelapp

– Jeg tror at partiet må slå klart fast at vi ikke støtter ideer som sosialisme, bevilgningskutt til politiet, eller antisemittisme, sa representanten Stephanie Murphy fra Florida.

Flere demokrater sa at sosialist-merkelappen i særdeleshet har vært skadelidende for representanter som har mistet seter i Florida, der det er høy andel av innbyggere med bakgrunn fra Cuba og Venezuela og som avviser sosialistiske ideologier.

Lederskapet i Representantenes hus pynter på fasaden ved å fremstille valgutfallet i sin helhet som en suksess, mente Murphy.

– Denne fotflørtingen med sosialisme kommer ikke til å tiltrekke seg USAs flertall. Det finnes ikke nok leppestift som kan dekke over det faktum at disse venstreradikale ideene har kostet oss dyrt, sa hun.

Den republikanske representanten og tidligere hockeyspilleren Tom Emmer fra Minnesota gnir seg i hendene.

– Vårt budskap fra dag én var at demokratenes radikale sosialistagenda er en trussel mot middelklassen i USA. Demokratene burde ha lyttet, sa han til journalister onsdag.

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.