Republikanerne i Representantenes hus har etter en opphetet debatt torsdag stemt for å fjerne Ilhan Omar (D) fra utenrikskomiteen. Omar segnes som en av de mest radikale av Demokratene, og har tidligere blitt anklaget for antisemittisme.

Kevin McCarthy hadde lovt at han skulle sørge for at Omar skulle bli kastet ut fra utenrikskomitéen. Representanten fra Minnesota skal blant annet ha sammenlignet USA og Israel med terrorgruppene Hamas og Taliban.

– Kongresskvinne Omars syn på amerikansk utenrikspolitikk er farlig for våre nasjonale interesser.

– Hun har nådd et nytt lavpunkt og har en historikk med hatefulle ytringer.

Løftet fra McCarthy kom i en tale foran fremtredende konservative jøder ved den årlige konferansen for Republican Jewish Coalition.

Kevin McCarthy lover å sparke Ilhan Omar fra utenriks­komitéen i Representan­tenes hus

Nå har McCarthy oppfylt sitt løfte, melder NTB.

De som ville ha Omar ut, viste blant annet til uttalelser der hun har kritisert Israel. Selv om noen republikanere har uttrykt betenkeligheter, har Husets leder – republikaneren Kevin McCarthy – samlet støtte for å fjerne Omar.

– Min stemme vil bli høyere og sterkere, og mitt lederskap vil bli bejublet verden over, sa Omar etter avstemningen.

Ifølge Wall Street Journal skal Omar ha bedt om unnskyldning for sine uttalelser som ble oppfattet som antisemittiske.

Omar er født i Somalia. Hun utgtjør en del av The Squad, og er en av de to første muslimske kvinnene i Kongressen siden hun ble innvalgt i 2018. Republikanerne har lenge forsøkt å straffe Omar for sine uttalelser, skriver WSJ.

I februar 2019 sa Omar: «It’s all about the Benjamins baby».  Dette ble av mange oppfattet som en sarkastisk uttalelse som knyttet jøder til penger.

Noen år før hun ble innvalgt i Kongressen sa hun også: «Israel has hypnotized the world, may Allah awaken the people and help them see the evil doings of Israel». Hun har også uttrykt støtte til BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment, Sanctions), som av mange Israel-venner oppfatter som rent jødehat.

Flere av hennes partifeller i Demokratene har også uttrykt seg kritisk om Omars kommentarer. Men Demokratene fordømte forsøket på å kaste henne ut av utenrikskomitéen, til ingen nytte.

Hun er den tredje Demokraten som har blitt kastet ut av en komité etter mellomvalget.

Forrige uke blokkerte McCarthy ut to representanter fra California, Adam Schiff og Eric Swalwell, fra Husets etterretningskomité.

Repuklikanerne sier de bare følger i Demokratenes fotspor. I 2021 sørget Demokratene for at Paul Gosar (R) ble utestengt fra sin komité, etter at han hadde publisert en tegnefilm på Twitter hvor Gosar tok livet av et annet Squad-medlem, Alexandria Ocasio-Cortez (D), og planla å angripe Biden.  Demokratene utestengte også  Marjorie Taylor Greene (R) fordi hun etter deres mening fremmet konspirasjonsteorier.

Alexandria Ocasio-Cortez reagerte sterkt på utestengelsen av Omar, som hun anså som et eksempel på hvordan kvinner med mørk hud angripes i USA.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.