De demokratiske kongresskvinnene Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib, omtalt som «the squad». Foto: Erin Scott / Reuters / Scanpix.

Høyre-politikere som beundrer sosialister og anti­semitter som bruker alle identitets­politiske knep for å kneble motstandere, bør sende sjokkbølger helt til topps i partiet. Men skjønner Erna & co egentlig hva som står på spill?

De tre stortingskvinnene Mathilde Tybring-Gjedde, Lene Westgaard-Halle og Margrete Hagerup driver Høyrebloggen dethunsa.no der de både skriver selv og slipper til gjesteskribenter.

Torsdag skrev Anne-Mette Øvrum, som er ordfører­kandidat for Sør-Odal Høyre, nestleder av Høyres Kvinne­forum og Kvinne­politisk leder av Innlandet Høyre, et innlegg der hun uttrykte «full beundring» for de fire amerikanske kongress­kvinnene Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), Ayanna PressleyRashida Tlaib og Ilhan Omar. Øvrum skrev blant annet:

I et av verdens mest kjente land [sic], kjempes en åpen kamp for like­stilling, mangfold og demokrati, med resten av den vestlige verden som tilskuere.

Sommeren er for de aller fleste en roligere tid på året, og mange reiser på ferie til «The Big Apple». For mange av oss fremstår USA som selve idealet på det moderne samfunn, innovasjon og nyskapning. Men det mange kanskje ikke helt har fått med seg, er at i selve smelte­digelen av spenning og makt, forekommer det herske­teknikker, trakassering, diskriminering og en maktmisbruk ut av en annen verden. […]

Jeg besøkte Washington DC i mellomvalget i USA i november 2018. Jeg var med på dørbank og hørte velgernes redsel for Trump og hans retorikk. Det var på denne turen at jeg fikk øynene opp for Alexandria Ocasio-Cortez. Motstanderne hennes kjørte sverte­kampanjer mot henne på noen av de kommersielle TV-kanalene. Det sjokkerte meg at dette var lov å gjøre. Historiene var usanne. Hun ble fremstilt som uegnet og lite kompetent. Motstanderne mente hun manglet røtter fra USA.

Øvrum uttrykte videre stor glede over at Ocasio-Cortez fikk plass i kongressen.

Jeg er full av beundring. Vi har ikke likt politisk syn, men jeg heier jeg på Alexandria Ocasio-Cortez og The Squad. Deres kamp er så utrolig viktig for likestilling, mangfold og et reelt demokrati.

The Squad, anført av Alexandria Ocasio-Cortez, satser på en sosialistisk politikk som blant annet går inn for å avvikle etaten som har ansvar for håndhevelse av toll- og immigrasjons­lover i USA. Minerva skriver:

I januar var hun eneste representant for demokratene som stemte mot partiets forslag om å gjenåpne den amerikanske staten, slik at det ville bli mulig å utbetale lønn til over 800 000 offentlig ansatte. Dette med den begrunnelse at det også innebar finansiering av etaten for grense­kontroll.

I tillegg vil hun avvikle all bruk av fossile brensler i USA innen 10 år gjennom et program som ifølge Ocasio-Cortez selv vil koste over 10 billioner amerikanske dollar. Den summen tilsvarer offentlige utgifter på omlag 700 000 norske kroner per amerikanske husholdning. For å finansiere programmet vil hun blant annet innføre marginal­skatt på inntekt på 70 prosent.

Alexandria Ocasio-Cortez og Rashida Tlaib er også medlemmer i Democratic Socialists of America, et parti der formålsparagrafen fastlår: «We are socialists because we reject an economic order based on private profit.» Dette partiet trakk seg i 2017 fra sosialist­inter­nasjonalen (der også Ap er med), for i stedet å bygge relasjoner til venstre for de europeiske sosial­demokratiske partiene.

Det er nærliggende å spørre seg om Øvrum ville ha skrevet like entusiastisk om Venezuelas Maduro dersom han var kvinne og ikke mann.

Når det gjelder The Squads meritter og verdisyn, er det nok å ta av. Her er noen få saker som er betegnende:

  • AOC og aktivistgruppe vil kaste jødisk representant som kritiserer anti­semittisme.
  • Ilhan Omar om 9/11 – «some people did something».
  • Omar og Tlaibs støtte til BDS-bevegelsen og rasist-stemplingen av Israel, der det å boikotte Israel sammenlignes med å boikotte nazi-Tyskland.

Øvrums innlegg er også lagt ut på Høyres Facebook-side, der det møter massiv motstand i kommentar­feltet. Asker Høyres Simen Sandelien oppsummerer godt:

Dette er skrullete. Vi i Høyre kan ikke være bekjent av The Squad. Dette er sentrum for den identitets­politiske galskapen som herjer venstre­siden i USA og som gradvis holder på å splitte venstre­siden også på denne siden av Atlanter­havet.

Dette er alt annet enn høyre­politikk og disse damene står for alt annet enn riktig måte å angripe spørsmål som demokrati og like­stilling. Jeg tror ærlig talt ikke at den aktuelle lokal­politikeren helt forstår hva hun støtter.

Det kan sikkert stemme at norske medier fremstiller disse damene som positive mangfolds- og kvinne­politiske stemmer. Men Øvrum burde ha satt seg litt mer inn i hvordan denne gjengen opererer og hva som er realitetene. AOC har f.eks. sagt at det er viktigere å ha de riktige holdningene enn å ha riktige fakta. Det kjenner sikkert ikke Øvrum til. Det er ikke akkurat «demokratisk» i mine øyne.

Alle disse damene bruker konsekvent sitt kjønn og sin minoritets­status som brekkstang for å avspore debatten fra den ytterlig­gående venstre­politikken de ønsker å innføre. Det er ikke like­stilling eller mangfold. Det er simpel herske­teknikk.

Kritikken av Øvrums utspill handler om at The Squad representerer det verste av det verste når det gjelder identitets­politisk misbruk av sitt eget kjønn og/eller minoritets­bakgrunn.

Det er ikke bare lokalvalget i Sør-Odal til høsten som blir spennende om Høyre-politikere ikke klarer å se at denne formen for tilnærming til likestilling og mangfold er ekstremt polariserende og skadelig. Brer beundringen for sosialister og antisemitter seg videre i partiets rekker, bør Stortings­valget i 2021 bli en «game changer» på mange plan.

 

Forhåndbestill Sir Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!