Med solid flertall stemte danskene onsdag ja til å bli med i EUs militære og sikkerhetspolitiske samarbeid. Man innordner seg Brussel også militært, slik at danske soldater kan bli sendt på EU-oppdrag. Et viktig symbolsk skritt, som flere ledende politikere og medier påpekte.

Danske politikere manet en EU-hær i jorden for ikke å skremme velgerne. Men det er liten tvil om at EU nå gjør det på militært område som det har gjort på det energipolitiske: Tar ett skritt av gangen. Begynner lavt og trapper siden opp. Da fanger bordet.

Det er krigen i Ukraina som har utløst en sikkerhetspolitisk integrasjon og den vil Danmark gjerne være med på.

»Afstemningen kommer i hælene på nabolandene Finland og Sveriges historiske ansøgninger om NATO-medlemskab, da krigen i Ukraine tvinger lande i Europa til at gentænke deres sikkerhedspolitik,« som det lyder i Le Monde.

Alt peker mot integrasjon og siden alle nå har sluttet rekkene er det bare en ting som mangler: At energinasjonen Norge blir fullt ut medlem av EU.

Marie Eriksen Søreide ivrer for det, det samme gjør Venstre. Men det finnes ingen tegn til noen bevegelse blant velgerne og dermed er partiene avventende. Kanskje det er et spørsmål om geografi: Danmark ligger der det ligger, som tuppen av kontinentet. Den politiske eliten søker mot maktsentraene. Danskene har latt seg vippe over til et ja under inntrykk av krigen og mye snakk om trusselen fra Putin. Også Trump er trukket inn i diskusjonen. Når selv Pernille Vermund fra Nye Borgerlige og Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti ikke turde ta til motmæle i den siste partilederdebatten da Trump ble trukket frem, kan de ikke vente at velgerne skal stå imot. Politikerne må tørre å lede.

Mette Frederiksen er meget ambisiøs, akkurat som Erna. Hun vil spille en rolle på hovedscenen. Kvinner har noen fordeler i dagens politiske system og overtar mer og mer.

Sverige kan bruke dansk «ja» som legitimering av sin egen innmelding i Nato.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.