Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bild mener Europa står overfor en mer brutal verden, en «faretid», hvor spørsmål om fred og krig står i fokus. Putins fremtid, Trumps hevn, et globalt supervalgår, NATOs styrke og en utvidelse av EU er avgjørende for freden i Europa, skriver tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt i en debattartikkel publisert i Dagens Industri.

Bildt advarer tydelig om et katastrofescenario dersom Putin skulle vinne i Ukraina:

«Skulle Putins militära maskin lyckas att mala ner Ukraina kommer det aldrig kunna bli fred. Tvärtom skulle det med största sannolikhet vara inledningen till ett än vidare och än farligare krig. Putins missiler skulle riskera att drabba Europas städer också utanför Ukrainas gränser. Inte bara Kiev – utan också Riga, Stockholm och Helsingfors,» skriver Bildt.

Bildt understreker at det ikke er noen viktigere oppgave for Europas politikere enn å avslutte krigen, men at landene i Europa må forberede seg på at krigen mot Russland kan måtte vare i et tiår.

Bildt nevner to forutsetninger for fred i Europa. For det første må Vladimir Putin fjernes fra makten, og dette kan oppnås ved å vise at Vesten er fast i sin støtte til Ukraina og ikke trekker seg tilbake fra sitt engasjement. Selv om støtten koster mange milliarder, må den fortsette og om nødvendig til og med øke, mener Carl Bildt.

For det andre mener Carl Bildt at Ukrainas fremtid må sikres, både gjennom økonomisk støtte og gjennom medlemskap i NATO og EU. Bildt understreker at EU er «det store og avgjørende fredsprosjektet i vår del av verden» og at dette fredsprosjektet nå «står overfor en ny og ekstraordinært krevende fase» som krever at EU utvides til også å omfatte Ukraina, Moldova og Balkan.

«Nu handlar det om att fullborda fredsuppdraget i Europa genom att ge fred och stabilitet till det östligaste Europa. Det är ett decennieuppdrag. Framgången är inte självklar men alternativen är fortsatt krig och instabilitet.

I korthet: antingen lyckas vi utsträcka den stabilitet som etablerats i västligare Europa till dess östligare delar, eller så kommer dess konflikter och instabilitet att gradvis utsträckas också västerut.»

 

 

 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.