Russlands president Vladimir Putin, utenriksminister Sergey Lavrov (v) og forsvarsminister  Sergei Shoigu (h). Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Under massive fordømmelser fra det meste av verden, gikk russiske styrker til angrep på Ukraina. Prisen kan bli svært høy for vanlige russere. Hva har de igjen for dette?

Det brutale og voldsomme russiske overfallet på et selvstendig naboland er møtt med massiv fordømmelse fra så å si hele verden.

Dette er en situasjon landets lederklikk med vitende og vilje har satt nasjonen i, til tross for tydelige advarsler på forhånd.

Russlands president Vladimir Putin har tilkjennegitt en rekke politiske mål og ambisjoner med angrepet. Det handler om strategiske og historiske vyer, og uklart prat om Russlands «sikkerhet».

Et Vesten som i årevis har svekket seg selv militært og politisk, gjorde beslutningen om å gå til angrep lettere.

Inntrykket av en særdeles svak leder i USA kan også ha bidratt. Aldri i nyere tid har USA fremstått så kraftløst og haltende. Hvem har respekt for president Biden?

De fleste regner med at Russland vil klare å nå en del militære mål, som følge av sin overmakt.

Men hva så? Hva skjer videre?

Man ville tro at erfaringene fra «hengemyra» Afghanistan på 1980-tallet hadde lært russerne noe om kostnadene ved å okkupere et stort land over tid. Det bidro til å knekke ryggen på hele Sovjet-unionen.

Hvorfor skal det nå gå noe bedre for Putin og hans regime?

Det vil bli en blodig krig. Ukrainia er militært sett ikke noen direkte svekling, og viljen til forsvar synes sterk.

Snart vil soldater begynne å vende hjem til Russland i kister, trolig i betydelige antall. Familier vil få melding om at deres sønn/datter er drept eller invalidisert. Praten vil gå, sinnet og fortvilelsen vil vokse.

Samtidig kommer vanlige innbyggere til å merke effekter av ytterligere sanksjoner. Et folk som allerede sliter med økonomi og grunnleggende velferd, vil få det enda tyngre. Når magene knurrer, rettes frustrasjonen raskt mot landets lederskap.

Det er grenser for hva selv den russiske statspropagandaen kan klare å dekke over i lengden.

Folk vil spørre seg – hva er denne krigen godt for? Hva gjør den for meg og min familie? Er det slik vi vil ha det i 2022?

President Putin og hans nærmeste nikkedukker vil neppe merke noen forskjell. For dem vil kaviaren og sjampanjen smake like godt, og setene i de sorte limousinene er like behagelige.

Bak Kremls høye murer vil de føle seg viktige og mektige, i verdens søkelys som aldri før.

Spørsmålet er om det vil være mulig for regimet å holde befolkningens misnøye i sjakk, rundt om i det store landet. Hvor lenge kan propagandadrevet, misforstått patriotisme fortrenge en stadig mer fattligslig hverdag?

Men det handler ikke bare om å håndtere reaksjoner fra «mannen i gata».

Regionale, innenlands konflikter for eksempel i Kaukasus kan blomstre opp igjen, mens regimet er opptatt av å føre krig i Ukraina.

Og selv om Putin trolig har sikret seg støtte hos de største og mektigste oligarkene, skal man ikke undervurdere det store sjiktet av velstående forretningsfolk på nivået under.

Dette er innflytelsesrike og ressurssterke mennesker som vil blø hardt gjennom internasjonale, økonomiske sanksjoner.

Hva får de ut at denne krigen, annet enn tap? Hvor lenge vil de støtte et regime som ødelegger så mye for dem?

Som andre, krigshissige despoter før ham kan også Putin ha forregnet seg. Det er ikke ofte i historien at den som starer en slik krig, har sittet igjen som en vinner i ettertid.

Han har utvilsomt gjort sine kalkyler og beregninger. Men egenrådige diktatorer lytter ofte ikke til andre enn seg selv, og kan fort trå feil. Nikkedukkene våger ikke protestere.

Dessverre lider et folk for sine lederes dårlige beslutninger. Man kan spørre tyskere og japanere som opplevde 2. verdenskrig.

Så det er ikke bare den ukrainske befolkning som blir lidende som følge av overfallet.

Også for den vanlige russer vil dette gi dystre utsikter for fremtiden. De må betale en høy pris i sin egen hverdag, i sitt eget liv.

Les også: 

Er det den store eller den lille invasjon?

 

 

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.