Putin holdt klokken 04 i natt en tale fra sitt arbeidskontor der han med et innbitt uttrykk sa at Russland hadde satt i gang en operasjon for å «avmilitarisere og avnazifisere» Ukraina. Putin truet også tredjepart mot å blande seg inn, og kom med en illevarslende trussel. Han sa ikke direkte at alle midler lå på bordet, men det var implisitt.

Dermed høyner Putin innsatsen for å gi NATO den store skrekken. Hvis de blander seg inn, legger de seg ut med en atommakt.

Det var et såkalt forebyggende trekk mot NATO: Ligg unna!

Utlandets reaksjon vil avhenge av om Putin har innledet en begrenset eller fullskala invasjon. Putins trusler tyder på det siste. – Vi er forberedt på alle eventualiteter, sa Putin.

Hva har NATO/EU å svare med? Sanksjonene har hittil vært begrensede og ikke de drepende slag mot russisk økonomi som man lenge har truet med. Denne gang må det skje hvis troverdigheten skal opprettholdes.

NATO kan ikke sende tropper til Ukraina. Det er utelukket. Men vil NATO våge å levere våpen til Ukraina? Tunge våpen, lette våpen, ammunisjon, panservogner? Obama ga dem ulltepper, Trump ga dem panserbrytende raketter, Javelin. Det har også Biden gjort, men han snakket med større ord.

Nå blir NATO fanget av sine egne store ord. Ukrainerne forventer støtte. Hvis den russiske offensiven kjører seg fast, hvordan vil Putin da reagere hvis NATO leverer våpen?

Det er den type spørsmål som både EU og NATO må tenke igjennom. Fordømmelser sitter lett, men i krig er det våpen som avgjør.

Putin signaliserte i natt at han mener alvor. Det gjør nok NATO betenkt.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.