Fire år gamle Kevin ble trolig myrdet av et kurdisk flyktningbarn. Men det var valgår, og da måtte en innvandringsdebatt unngås. I stedet ble skylden lagt på to svenske brødre. «Dette er ekstremt plagsomt for regjeringen», sier kriminolog Leif G.W. Persson.

«Kevin-mordet» er Sveriges største rettsovergrep i moderne tid. Det hevdet den svenske kriminologen og forfatteren Leif G.W. Persson i et intervju på TV4 Nyhetsmorgon søndag.

Sent på kvelden 16. august 1998 ble fire år gamle Kevin Hjalmarsson funnet død ved vannet i Kyrkviken i Arvika. Politiet antok først at det dreide seg om en drukningsulykke, men resultatet av obduksjonen pekte på et seksuelt overgrep. Politiet fokuserte på at det var barn som drept Kevin, og mistanken falt på to svenske brødre som da var fem og syv år gamle.

I midten av oktober kunngjorde politiet at brødrene hadde tilstått å ha drept Kevin. Politiet avsluttet saken i november 1998, og brødrenes skyld ble aldri prøvd i retten. De to brødrene ble ikke fri fra mistanke før 20 år senere. I løpet av disse årene har brødrene og familien blitt tvunget til å leve med en falsk tro på at brødrene var mordere.

Ofret to svenske barn – for å unngå immigrasjonsdebatt

Kriminolog og forfatter Leif G.W. Persson har brukt lang tid på å studere drapet, og han mener nå at han har «en helt bestemt mening» om at det var en 13 år gammel kurdisk flyktning-gutt som myrdet Kevin. Men flyktningsporet var ikke noe politiet og myndighetene ønsket å undersøke nærmere. I stedet valgte de ansvarlige å ofre to uskyldige svenske brødre.

– Skälen man angav var att det var valår. Man ville inte förvandla det till en invandrardebatt. Det ohyggligt sorgsamma är det sätt som åklagare, polis och sociala myndigheter i Arvika och Värmland har skött det här ärendet på. De har utsatt de här bröderna för ett mycket grovt övergrepp, sier Leif G.W. Persson.

Under etterforskningen avhørte politiet i alt 482 personer, mange av dem barn. Et av disse barna var den 13 år gamle kurdiske gutten. Han ga et alibi for tidspunktet for drapet, men alibiet viste seg å være oppdiktet. Til tross for dette ble flyktningbarnet avskrevet fra etterforskningen.

– Han fanns med i utredningen tidigt, men av för mig helt obegripliga skäl bortser man från honom. Han är annars en sådan person som borde ha fått alla blåljus att gå i gång i huvudet på varje fungerande polis, men problemet i den här utredningen är att det finns ingen fungerande polis, sier Persson.

Ni måneder senere ble 13-åringen tatt på fersk gjerning da han voldtok en treåring rundt 100 meter fra stedet der Kevin forsvant.

Mediers granskning førte til frifinnelse

I 2017 presenterte Dagens Nyheter en undersøkelse av drapsetterforskningen, og SVT sendte dokumentarserien Fallet Kevin. Gjennomgangen avdekket at brødrene ble avhørt i mange og lange sekvenser, i noen tilfeller uten forelder eller annen voksen til stede, til tross for at dette var lovpålagt. Barna ble utsatt for trusler og belønninger avhengig av hva de svarte i avhør, og spørsmålene var ledende. Guttene og deres familier manglet også juridisk bistand gjennom hele etterforskningsprosessen. Det forelå heller ingen registrert tilståelse.

Politiet og myndighetene så ut til å ha forsøkt å få de to brødrene til å ta på seg drapet, selv om de var uskyldige.

Fakta som kom frem under medias undersøkelse av drapet og etterforskningen, førte til at Åklagarkammaren i Karlstad besluttet å gjenoppta forundersøkelsen, og brødrene Christian Karlsson og Robin Dahlén ble til slutt fri fra alle mistanker 27. mars 2018.

Selv om brødrene ble frifunnet, har de ikke mottatt noen formell unnskyldning fra Arvika kommune eller noen erstatning. Justiskansleren avviste i juli 2020 brødrenes erstatningskrav med henvisning til at muligheten for å få erstatning foreldes etter ti år.

Brødrene hadde krevd ti millioner kroner i erstatning, og det høye beløpet ble av brødrenes advokat begrunnet med at de hadde fått ødelagt oppveksten, og at de fortsatt i voksen alder har lidd under konsekvensene av å bli uskyldig identifisert som mordere. At muligheten for å få erstatning er foreldet, er imidlertid ikke et formelt hinder for å gi brødrene erstatning – slikt kan gis «ex gratia» av regjeringen.

Vil komme tilbake til saken

Leif G.W. Persson lovet under søndagens intervju at han vil komme tilbake til saken nærmere valget i september. Han beskriver det hele som at brødrene har blitt utsatt for «et formidabelt overfall».

– Det är synnerligen besvärande för statsmakten, det sätt som man skött ärendet på, och det sätt som man behandlat pojkarna på. Det är utomordentligt besvärande, avslutter Leif G.W. Persson.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.