Tre gjengkriminelle menn fra Malmö er dømt til 35 års fengsel – totalt 105 år – for sprengningsangrep i Spania.

Spansk politi har tidligere varslet om at svenske gjengmedlemmer etablerer seg på den spanske solkysten. Nå har spansk rett dømt tre «svenske» gjengkriminelle til svært lange fengselsstraffer.

De tre utførte angrep med eksplosiver mot et forretningslokale og en privatbolig i Malaga 2018. På mirakuløst vis kom ingen til skade ved eksplosjonene, som antas å være ledd i interne oppgjør, melder Aftonbladet.

Spansk og svensk politi har samarbeidet tett også om både sprengningene og etterforskningen av to drap i Spania i 2018.

– Kriminella nätverk jobbar internationellt och det måste också polisen göra för att lösa de här allvarliga brotten. Vi har haft ett utmärkt samarbete med spansk polis med parallella utredningar för att få framfart, sier Peter Andersson, sjef for en enhet i politiets region syd som arbeider mot grov, organisert kriminalitet.

De tre, som skal være ledende skikkelser i kriminelle nettverk i Malmö, ble pågrepet av svensk politi og utlevert til Spania.

– De här männen har varit aktuella i flera utredningar kring dödligt våld i Malmö. Det är en stor framgång att de, för brott begångna i Spanien, inte längre kan driva på våldsspiralen i vår stad, sier Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

I høst skal spansk påtalemyndighet reise tiltale for de to drapene. En av mennene som nå er dømt for sprengningene er aktuell også i den etterforskningen.

Sverige: Minimale straffer

I Sverige tilhører det sjeldenhetene at gjengkriminelle overhodet tiltales, og om det skjer er straffene minimale.

De tre dømte stod bak en type sprengninger som har forekommet hyppig også i Sverige, hvor man sprenger entreer til bolighus og næringslokaler.

Men da saken kom for retten viste det seg at Spania ikke tar lett på denne type lovbrudd.

Straffenes lengde skyldes at de tre ble tiltalt og dømt for drapsforsøk. I huset som ble utsatt for sprengning befant det seg to voksne og to barn.

I Sverige hadde påtalemyndigheten trolig tatt ut tiltale for allmänfarlig ödeläggelse eller skadegörelse, tilsvarende grovt skadeverk, som har betydelig lavere strafferamme. Man gir også strafferabatt for «mindreårige» for alle som er under 21 år.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.