Nytt

Leif GW Persson tror det kommer til å bli vanligere at folk tar loven i egne hender og skyter personer som opptrer truende mot dem.

Politiet har ikke kapasitet til å rykke ut, og mange som utsettes for truende oppførsel har et våpen, sier kriminologen.

– Jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan, sier Leif GW.

Leif GW Persson, Krimiolog

Leif GW Persson, kriminolog, sakkyndig for justisdepartementet og ekspertkommentator.

Leif GW Persson er ingen hvem som helst i svensk offentlighet. Han er professor i kriminologi, har undervist på Stockholms universitet og er sakkyndig for det svenske justisdepartementet. Han har skrevet mange bøker, mest kjent er nok krim-bøkene, som også er utgitt i Norge.

Persson nyter høy respekt, også blant «vanlige folk», og er en mye brukt ekspertkommentator om kriminalitet, lovbrytere og politiarbeid i svenske medier.

Han omtales sjelden med etternavn – folket er på fornavn med ham; han er Leif GW (eller simpelthen GW).

Etter å ha stemt Socialdemokraterna i et helt liv skiftet han etter eget utsagn til Kristdemokraterna i 2010, så han kan vel knapt fremstilles som «innvandringskritisk» ekstremist i et «ekkokammer». Eller hva, Jan Arild Snoen?

Vallåkra-saken

I fjor ble en nå 69-årig mann dømt til fire års fengsel for drap etter at han høsten 2015 skjøt og drepte to brødre som var i ferd med å bryte seg inn i huset hans i Vallåkra i Skåne. Mannen anket dommen. Han hevder at han skjøt i selvforsvar og krever å bli frifunnet. Også påtalemyndigheten anket.

I forrige uke startet lagmannsretten (hovrätten) behandlingen av ankesaken. «Veckans brott» i SVT, et program som også har mange seere i Norge, tok da opp saken. Leif GW Persson sa at 69-åringen bør få lavere straff, eller bli helt frifunnet.

GW pekte på den såkalte Rödeby-saken i Blekinge i 2007, der en mann slapp fengsel etter å ha skutt ihjel en 15-åring og skadet en 17-åring som hadde trakassert ham og hans familie over en lengre periode.

«..de har ju vapen hemma»

Nå sier kriminologen at han tror slike saker kommer til å bli stadig vanligere i Sverige på grunn av krisen i politiet.

– Något säger mig att sådana här händelser kommer bli vanligare och vanligare, i och med att polisen inte klarar av utryckningar längre. Många som bor så där ensamma på landet, och riskerar att råka ut för sådant här, de har ju vapen hemma, varnar Leif GW Persson.

– Så det kan nog vara i det läget att det börjar hända några, tre, fyra, fem, sex fall per år. Då kommer naturligtvis lagstiftarna vara tvungna att reagera.

Leif GW nevner USA som eksempel. I flere delstater er det lovlig å skyte den som tar seg inn i boligen eller hagen din.

– Det hade ansetts vara ett fullständigt motiverat avvärjande av den här faran.

«Det hade smällt innan.»

GW mener at han selv høyst sannsynlig ville skutt en inntrenger:

– Jag skulle kanske skjuta dem i benen. Jag är nog mer vad vid sådana situationer, men jag skulle i varje fall inte ha släppt in dem. Det hade smällt innan. Det hade det gjort. Sen om jag hade skjutit dem i bröstet är en annan femma.

 

Expressen: Leif GW: Fler kommer ta lagen i egna händer