Videoen om den niårige asylsøkeren som ble håndtert av vektere i Malmö fikk avisene og deres lesere til å hyle av forferdelse. Dette måtte være barnemishandling og brutal vold.

nypolis-560x280

Dette ser verre ut enn det er, sier politiet.

Politiet var nølende. De har erfaring med hvor vanskelig det kan være å få lagt i bakken gjenstridige personer som slåss imot. Uansett alderen på vedkommende. Og så var det den andre videoen, da. Den som sporenstreks ble slettet fra YouTube. Den som viste at den marokkanske gutten ikke var så hjelpeløs som det skulle se ut til.

I går skrev Dagbladet om saken som nå har tatt en ny vending etter at noen endelig har gravd frem en overvåkningsvideo:

Nå har det svenske tv-programmet «Veckans brott» fått tak i en overvåkningsvideo som også viser hva som skjedde i minuttene før situasjonen eskalerte.

– Dette er et annet bilde enn vi har sett tidligere. Jeg vil bli veldig overrasket om ikke etterforskningen av vekterne blir droppet, sier kriminolog Leif GW Persson i «Veckans Brott».

I vår dekning av denne saken la vi inn politiets umiddelbare reaksjon på hendelsen:

Enligt Lars Förstell, pressinformatör på polisen i Skåne, finns det ingen polisanmälan upprättad mot vakten.

– Vi har tittat på det här inslaget och bedömt att det inte finns anledning att gå vidare med det. Det är inte så att det våldet överskrider … alltså ofta kan sådant på bild se mer anmärkningsvärt ut än vad det är. Det handlar ofta om att man måste övermanna en person för att den inte ska utsätta sig själv för mer skada, säger han och fortsätter:

– Det kan se horribelt ut men man är tränad att göra de här omhändertagandena på våldsamma personer.

Men fordi politiet mottok så mange klager, så de seg nødt til å etterforske saken allikevel.

Dagbladet skriver om hva som kom frem i overvåkningsvideoen:

Videoklippet viser at niåringen blir stadig mer urolig. Han havner i håndgemeng med en av vekterne, og ifølge kriminologen biter han ham i armen.

– Han biter hull i jakka og gjennom genseren hans. Han måtte oppsøke legevakta for å få stivkrampesprøyte, forteller Persson.

Se også flere detaljer hos snaphanen.dk, hvor det også ser ut til at guttene var betraktelig eldre, hadde ranet en 82 år gammel dame, spyttet på medreisende og hadde vært involvert i narkotika.

ni

En storvokst «12-åring» går til angrep på vekteren.

Aftonbladet nevner fremdeles ingen biting, Sydsvenskan gir en beskrivelse i tråd med Dagbladet, og hos Expressen er det tyst.