Khashayar Farmanbar. Foto: Mrund / Wikimedia Commons.

Kjernekraften kommer til å spille en viktig rolle i Sverige i lang tid, og den som ønsker å investere i ny kjernekraft, er velkommen til å gjøre det, sier Sveriges nylig utnevnte energiminister Khashayar Farmanbar (S) i et intervju med Svenska Dagbladet.

Sveriges Television (SVT) skriver:

– Jag har varit tydlig med att om någon i dag vill investera i ny kärnkraft så finns det redan tre platser som är förberedda, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

I likhet med andre europeiske land ønsker Sverige å redusere bruken av fossile energikilder av klimapolitiske grunner. I øyeblikket er kjernekraften en viktig del av den svenske energimiksen.

Samtidigt kommer de kärnkraftsreaktorer som används i dag då vara närmare 60 år gamla och börja bli för gamla. Khashayar Farmanbar öppnar därför för möjligheten att bygga nya reaktorer.

Farmanbar antyder at det kan være vel så hensiktsmessig å satse på kjernekraft som på vindkraft:

Det finns ingen juridisk skillnad. Jag skulle säga det är mindre politisk risk med kärnkraft än med vind, där varje kommun kan säga nej, säger han till Svenska Dagbladet.

Den nyeste generasjonen av kjernereaktorer som er under utvikling, er mindre enn dem som benyttes i eksisterende kjernekraftverk. I fravær av ny lovgivning kan det bli et problem for kjernekraften i Sverige:

Med dagens lagstiftning kan man dock bara bygga ett nytt kärnkraftverk per nedlagt gammalt.

Sverige trenger kjernekraften, sier næringslivslederen Jacob Wallenberg, som også har sagt seg villig til å investere i ny kjernekraft dersom politikken legger til rette for det.

Den svenske energiministeren føyer seg inn i en europeisk trend. Energisituasjonen i Europa har fått regjeringer i en rekke europeiske land til å peke på kjernekraften som en viktig energikilde i fremtiden. Den norske regjeringen er ikke blant dem.

 

 

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.