Aftonbladet skriver at Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo har anholdt tre menn på Arlanda flyplass utenfor Stockholm. De tre var på vei til et annet europeiske land. Ifølge Aftonbladets opplysninger skal de tre være mistenkte for et «förberedelsebrott». Med dette menes antakelig forberedelse til terrorangrep.

– Det pågår en utredning som vi inte kan säga någonting om, sier Gabriel Wernstedt, pressetalsmann ved Säpo.

– Det stämmer att Säkerhetspolisen genomförde en insats i lördags som berör ett av våra verksamhetsområden.

De tre mennene er sluppet fri igjen. Det er minimalt med informasjon fra Säpo.

– Den här insatsen genomfördes för att plocka in tre personer till förhör. De har efter förhör släppts, sier Gabriel Wernstedt.

– Jag kan tyvärr inte säga mer om vad det rör sig om för misstankar eller någon ytterligare information om förundersökning då det omfattas av sekretess.

– Jag förstår att det finns ett stort intresse att veta mer om vad det är för brottsrubricering, men det kan jag tyvärr inte gå in på och det är därför också svårt att prata om hur vanligt det är att en viss brottsrubricering utreds hos oss, säger Gabriel Wernstedt.

Heller ikke chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, Per Lindqvist, som leder etterforskningen kan si noe som helst til Aftonbladets journalist:

– Jag kan säga att man ingrep mot tre personer. Det rör ett ärende som träffar ett av Säkerhetspolisens verksamhetsområden och det går inte att säga någonting om det här ärendet i dagsläget.

Hur länge har utredningen pågått?

– Jag kommer inte säga någonting mer om ärendet.

Hur ställer sig personerna till misstankarna?

– Jag kan inte svara på det heller.

Aftonbladet

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.