Ikke så veldig begeistret for kvinner: Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid. Foto: (AP Photo/Muhammad Farooq, File.

Det islamistiske Taliban-regimet tar nå harde, religiøse grep i landet. Søndag ble det gitt nye retningslinjer der afghanske TV-kanaler bes om ikke å sende dramaer og såpeoperaer med kvinnelige skuespillere.

NTB-AFP melder at dette er første gang siden Taliban tok makten i august, at de kommer med et slikt direktiv til landets medier. De ber også kvinnelige journalister om å bruke hijab når de presenterer saker.

Inntil videre er det altså tillatt med kvinnelige journalister, så fremt de skjuler seg godt i hijab etc.

– Dette er ikke regler, men religiøse retningslinjer, sier talsmann Hakif Mohajir til AFP.

Til tross for at Taliban har sagt at de vil regjere på mer moderat vis denne gangen, har de allerede laget regler for hvordan kvinner kan kle seg på universitetene. Representanter for bevegelsen har også slått og trakassert journalister, selv om de har lovet å opprettholde en fri og uavhengig presse.

De siste 20 årene har det vært eksplosiv vekst i TV-bransjen i landet. Flere titall TV- og radiostasjoner har blitt opprettet med vestlig støtte og private investeringer.

Sist gang Taliban satt ved makten, mellom 1996 og 2001, var all TV forbudt, og man risikerte strenge straffer hvis man så på TV eller eide et TV-apparat.

Foreløpig har ikke det nye regimet innført tilsvarende regler. Men kvinner vil man ha minst mulig av i TV-ruten.

Les også: 

Gutteskoler gjenåpnes i Afghanistan, departement for kvinner nedlagt

 

Julegavetips: Bestill denne nye, viktige utgivelsen fra Document Forlag

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂