Statsminister Erna Solberg (H) møter en gruppe unge somaliere. Illustrasjonsfoto, fra før koronaepidemien: Terje Pedersen / NTB

I Stavanger kommune må somaliske helseansatte vise negativ covid-19 prøve før de går på jobb. Fra det somaliske miljøet reageres det på det de mener er stigmatisering.

Det er NRK som forteller om saken som har fått somaliere i Rogaland til å reagere.

Bakgrunnen er denne: Over 220 personer har blitt bekreftet smittet i Stavanger siden lille julaften. Mange av disse har somalisk bakgrunn.

Derfor har Stavanger kommune bedt ledere i helsevesenet sende ut meldinger spesifikt til sine somaliske ansatte om at de må levere inn en negativ covid-test før de får komme på jobb.

Blant dem som er kritiske til dette, er Abdirahman Omar Moallim fra organisasjonen Unge minoriteter.

– Selv om vi anbefaler folk å ha lav terskel for å teste seg, kan du ikke be alle med somalisk bakgrunn til å teste seg bare fordi de tilhører det somaliske miljøet. Det bidrar til fordommer og stigmatisering, sier han til NRK.

Han er tilknyttet moskeen ved islamsk opplæringssenter i Stavanger. Moskeen er én av tre moskeer som er stengt på grunn av det pågående koronautbruddet blant somaliere i byen. I tillegg er flere kafeer og andre samlingssteder for somaliere stengt.

Saken bekreftes overfor NRK av direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse.

– På grunn av det utbruddet vi har nå, som i alle fall foreløpig er i taxinæringen og i somaliske miljøer i Stavanger, så har vi bedt om at virksomhetslederne våre sørger for at ansatte som har tilknytning til eller bakgrunn i det miljøet tester seg og har en negativ prøve.

Det er første gangen et tiltak som dette rettes mot en spesifikk etnisk gruppe.

– Dette er den eneste måten vi kunne gjøre det på. Jeg ser at dette har sider som gjør det vanskelige for en folkegruppe i Stavanger. Det ønsker vi ikke. Men i en avveining om hensynet til å beskytte de mest sårbare brukerne våre, og det å ta hensyn til om noen kan føle at det er stigmatiserende, så har vi måttet ta hensyn til brukerne våre, sier Fosse til NRK.

Helsedirektøren opplyser at det  kan få konsekvenser hvis de nekter å teste seg.

– Det er foreløpig ikke meldt seg som en problemstilling. Hvis noen absolutt ikke vil teste seg, så vil vedkommende bli satt til andre oppgaver som ikke innebærer direkte pasientkontakt til en karantenetid på ti dager er over, sier Fosse.

Abdirahman Omar Moallim fra Unge minoriteter mener ifølge NRK at kommunen har håndtert denne saken feil.

Selv jobber han i en organisasjon som aktivt har jobbet med å spre kunnskap og bistå somaliere i møte med pandemien.

– Vi bistår blant annet dem som har språklige vansker til å bestille test. Vi samarbeider med myndighetene og andre organisasjoner. Det er et ansvar for hver borger å forebygge smitte. Det er ingen som bevisst smitter andre, sier Moallim.

Han mener kommunens håndtering bidrar til ytterligere stigmatisering mot en utsatt gruppe.

– Somaliere møter allerede mange fordommer, og gjorde dette lenge før pandemien traff oss, sier han.

Somaliere er den tredje største innvandrergruppe i Norge. Noe over 40 000 personer med somalisk bakgrunn bor i landet, i følge SSB. (På plassen etter Polen og Litauen, og  foran Sverige).

Vil du lese mer om innvandringen i Norge? 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi setter stor pris på din støtte: 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.