Kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen sier at kommunen har overtatt det medisinske ansvaret for MS«Roald Amundsen». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

Korona-kaoset rundt Hurtigruten tok torsdag enda en ny omdreining, da kommuneoverlegen i Tromsø beordret ny testing av alle besetningsmedlemmer om bord på «Roald Amundsen», som har ligget ved kai i Tromsø i snart en uke.

– Alle de isolerte på skipet ble undersøkt på nytt i går. Flere av disse var isolert fordi de hadde delt lugar med andre som var bekreftet smittet tidligere, og mange av disse utviste symptomer på covid-19. Det var også personer som var i karantene som hadde symptomer som ga mistanke om covid-19. Det endte med at vi besluttet at alle om bord skulle testes på nytt av dem som ikke hadde positive prøver fra før, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på en pressekonferanse torsdag formiddag. (NTB)

Mellom linjene kan det leses at samarbeidet mellom de lokale helsemyndighetene og legene om bord på MS «Roald Amundsen» ikke har gått knirkefritt.

Kristoffersen sier samtidig at Tromsø kommune har overtatt det medisinske ansvaret for mannskapet om bord. Dermed er de to legene på MS «Roald Amundsen» fritatt fra sine oppgaver og isolert på sine lugarer.

– Det kan sikkert oppleves som dramatisk for dem. Vi har ikke fått til det samarbeidet som er nødvendig for forsvarlig ivaretakelse av besetningen om bord, sier Kristoffersen, og fortsetter:

– Det har vært vanskelig å få på plass klare avtaler for hvilke rutiner vi skal ha for klinisk observasjon av besetningen om bord.

Kristoffersen mener også at samarbeidet med Hurtigruten var vanskelig den første tiden etter at MS «Roald Amundsen»  la til kai i Tromsø natt til fredag i forrige uke.

– Det har vært en utvikling i løpet av disse dagene. Det startet med et vanskelig samarbeid, og det har vært uklart hvem vi kunne forholde oss til som hadde mulighet til å gjennomføre tingene vi var enige om. Vi har etter hvert kommet i kontakt med personer i ledelsen, og per i dag har vi tillit til dem vi samarbeider med, sier kommuneoverlegen. (NTB)

Fem innlagt 

Torsdag opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge at i alt fire besetningsmedlemmer og én passasjer som har vært om bord på skipet, er innlagt med covid-19.

Samtidig har politiet startet etterforskning av Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet.

– Troms politidistrikt er nå i gang med avhør av mannskap og andre personer tilknyttet Hurtigruten. Vi kan ikke kommentere innhold fra avhør, da etterforskningen foreløpig er i et tidlig stadium, sier påtaleansvarlig Lisa-Mari Ellingsen i Troms politidistrikt i en pressemelding torsdag.

Torsdag begynte også testingen av mannskap og passasjerer på hurtigruteskipet MS «Spitsbergen» i Tromsø. Det er også gjennomført testing av passasjerer og mannskap på MS «Fridtjof Nansen».

Ifølge VG er det nå også bekreftet smitte om bord på sørgående hurtigrute, MS «Midnatsol».

To passasjerer med sykdomssymptomer har forlatt MS «Midnatsol» i Trondheim. Skipet er på vei videre sørover.

Tre personer som var i reisefølget til disse to, er også satt i karantene om bord. Ingen av disse tre har symptomer på covid-19, ifølge opplysninger kapteinen har gitt til skipets passasjerer, skriver Trondheim kommune i en pressemelding. (VG)

Oppdatering kl. 15.18:

To personer som ble satt i land i Trondheim med luftveissymptomer torsdag, samt en person som ble plassert i karantene om bord på MS «Midnatsol», er alle blitt testet for koronasmitte. Ingen av dem har fått påvist viruset, ifølge NRK.

– Den ene tenker vi å teste en gang til, for å være på den sikre siden. Symptomene gjorde oss såpass mistenksomme. Men testene er veldig gode, så risikoen for at dette er falske negative prøver er ikke så stor, sier kommunelege Tove Røsstad i Trondheim kommune. (NTB)

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.