MS Roald Amundsen fikk ikke legge til kai i Chile, men må nå ta omveien om Falklandsøyene. Øyene er fortsatt britiske. Det betyr også noe. Det er flere hundre australske leger, tannleger og medisinske ekspertene om bord. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix

Koronaen gjør at folk blir sittende fast og isolert i fjerne land. 200 dansker ble før helgen sperret inn i Peru. Siste fly hjem er gått.

Det skulle have været en tre måneder lang rundrejse i Sydamerika, der startede i januar og skulle slutte i slutningen af april

Men nu sidder en gruppe på fem danske kvinder mellem 19 og 21 år ubehjælpeligt fast på et værelse på et hostel i byen Cusco i Peru. Søndag aften blev der erklæret undtagelsestilstand, og der blev lukket for kommercielle flyvninger til og fra landet.

Vi må slet ikke forlade vores hostel. Hvis vi skal have købt ind eller have snacks, skal vi skrive en liste til receptionen, fortæller Anne-Kathrine Skjoldan, der sidder i Cusco.

Den seneste melding fra Perus regering er, at det nu også er allersidste chance for at få specialfly ind og ud af landet.

Vinduet for at komme ud af Peru og hjem til Danmark er med andre ord lukket.

Danskere når ikke ud af Peru før total nedlukning: Politiet braser ind på værelser hver aften

Myndighetene tenker først og fremst på sikkerhet for egne borgere. Utlendinger kommer i annen rekke. Hvis de overhodet tas i betraktning.

Flere nordmenn er om bord i hybridskipet Roald Amundsen, som er på vei til Falklandsøyene etter å ha blitt nektet å legge til i Chile, melder Bergens Tidende.

Hurtigruteskipet skulle ha lagt til kai i Chile forrige uke, men landet har stoppet alle cruiseanløp fram til september. Skipet har i stedet satt kursen mot Falklandsøyene.

Hurtigruten avviser at noen av passasjerene er «koronafast» om bord.

– Vi har ikke hatt ett eneste smittetilfelle på noen av skipene våre, og ingen om bord har noen symptomer, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NTB.

Skipet forlot Chile 29. februar for en seilas til Antarktis og fjordene i Chile.

Ege understreker at Hurtigruten ikke ble nektet å legge til kai på bakgrunn av mistanke om koronasmitte, men at chilenske myndigheter har stengt grensene for alt og alle.

Roald Amundsen skal være framme på Falklandsøyene onsdag, ifølge Marine Traffic. Hurtigruten har en avtale med myndighetene på Falklandsøyene og skal få folk hjem derfra i løpet av noen dager.

– Ting tar litt tid på grunn av reiserestriksjoner, men Hurtigruten har de siste ukene fått flere tusen mennesker trygt hjem fra hele verden. Det skal vi få til også her, sier Ege.

I tillegg er det flere hundre australske leger, tannleger og medisinske ekspertene om bord på skipet, skriver The Guardian. (NTB)

 

Bruk karantenetiden din fornuftig. Les en informativ og klok bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.