To dager etter at etterforskningsleder Lisa-Mari Ellingsen sa det kunne bli nødvendig med ytterligere etterforskning av smitteutbruddet om bord i hurtigruteskipet MS Roald Amundsen i fjor sommer, har hun gjort helomvending. Hva har skjedd, har noen snakket sammen?

Tirsdag meldte NTB at etterforskningen av smitteutbruddet på Hurtigruten fortsetter på andre året. I likhet med de mange andre norske medier, publiserte vi saken.

Etterforskningen av smitteutbruddet på Hurtigruten fortsetter på andre året

Det sier politiets etterforskningsleder Lisa-Mari Ellingsen til iTromsø.

Mandag var hun i møte med statsadvokaten for å drøfte om det skal gjennomføres ytterligere etterforskningsskritt i saken. Ifølge Ellingsen har etterforskningen vært komplisert og vanskelig, og før sommeren ønsket statsadvokaten i Troms og Finnmark at saken skulle etterforskes mer.

I dag, torsdag, publiserer NTB en helt ny sak, med motsatt fortegn:

Politiet ferdig med etterforskningen av koronautbruddet på Hurtigruten-skip

Det opplyser etterforskningsleder Lisa-Mari Ellingsen til NRK torsdag.

– Saken er ferdig etterforsket. Politiet vil sende en innstilling, som forhåpentligvis vil være klar før jul, sier hun.

Politiet innledet etterforskning av selskapet i august i fjor, etter koronautbruddet der 71 personer fra sju ulike fylker ble smittet.

MS «Roald Amundsen» hadde koronasmitte om bord da det la til kai i Tromsø i juli i fjor. I etterkant har det kommet fram opplysninger om at ledelsen i Hurtigruten skal ha mistenkt at det var smitte om bord, men at det ikke ble gitt varsel til myndighetene i Tromsø.

Med en slik hurtigvending i forhold til spørsmålet om ytterligere etterforskning (om ikke innstillingen kommer like raskt), reiser spørsmål som NTB ikke har tatt fatt i.

Fra før vet vi at det var mye styr rundt hemmeligholdet av smitten.

At Hurtigruten i tillegg til å være et av Turist-Norges største trekkplastre har prominente eiere som Trygve Hegnar og Petter Stordalen av flere vært sett på som en av årsakene til at smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» ble forsøkt dysset ned.

Tromsøs høyprofilerte Ap-ordfører, Gunnar Wilhelmsen, har også en rolle i saken, som blant annet TV2 har grepet fatt i:

En rekke personlige og økonomiske bindinger mellom Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen og Hurtigruten skaper reaksjoner i Tromsø.

– Jeg tror ordføreren overser en problemstilling som er viktig. I politikken handler det ikke bare om det juridiske, men man er avhengig av tillit også. Både folkevalgte og velgerne skal kunne stole på at han er å stole på i disse sakene, og det sliter jeg med å se at han kan når han har så sterke økonomiske interesser, i tillegg til familiære relasjoner, sier Gruppeleder for Troms Høyre, Erlend Svardal Bøe, til TV2.

Vi vet ikke hva som er rett og galt i denne saken, men det er påfallende, og for Arbeiderpartiet og Wilhelmsens del nærmest pinlig, at denne hurtige helomvendingen kommer på samme dag som stortingspresident Eva Kristin Hansens «feiltolkninger» av Stortingets penderboligregler er hovedsak i alle landets medier.

Tromsøs ordfører mottok beklagelse fra Hurtigruten signert av sin egen kone (TV2)

NRK: Hurtigruten-topp går av mens selskapet granskes

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.