I alt 36 besetningsmedlemmer og fem passasjerer er påvist koronasmittet i forbindelse med de to seilasene med hurtigruteskipet Roald Amundsen siden 17. juli. Fire ansatte er innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Stadig nye detaljer virvles opp i kjølvannet av de mange tilfellene av koronasmitte på Hurtigruten. Vi har allerede fått vite nok til at ledelsen bør takke for seg. De har selv bidratt til å spre smitten.

Politiet har opprettet sak og skal etterforske om Hurtigruten har brutt bestemmelser i straffeloven om smittevern eller smittevernloven.

Det vil være sentralt i etterforskningen å avklare om foretaket og/eller ansvarlige personer om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp Tromsø havn på fredag, opplyser Troms politidistrikt.

– Vi skal skaffe oss oversikt over saken og hendelsesforløpet. Politiet vil nok blant annet skaffe seg opplysninger ved å avhøre personer som har sentrale roller, sier politiadvokat Thomas Rye-Holmboe i Troms politidistrikt til NTB.

Etterforskningen igangsettes på bakgrunn av opplysningene som har kommet fram i mediene i løpet av helgen. Ifølge Rye-Holmboe settes tilstrekkelig ressurser på saken.

I alt 36 besetningsmedlemmer og fem passasjerer er påvist koronasmitte i forbindelse med de to seilasene med hurtigruteskipet Roald Amundsen siden 17. juli. Fire ansatte er innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge. (NTB)

Ikke før har NTB sendt ut denne meldingen, så kommer en ny, delvis drevet frem av VG:

Da en beboer i Hadsel ble koronasmittet etter turer på Hurtigruten, ønsket selskapet at kommunen ikke skulle meddele at smitten kan ha skjedd på Roald Amundsen.

Det fremgår av eposter om hvordan pressemeldingen om den smittede beboeren i Hadsel kommune skulle utformes, noe VG har fått innsyn i.

Kommunen var klare på at informasjonen om at vedkommende kan ha blitt smittet om bord MS «Roald Amundsen», måtte ut. Istedenfor ble det informert i en pressemelding at personen ble smittet på en «innlandsreise».

– Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut. Dette etter samtale med deres kommunikasjonsansvarlige. De ønsker å ha kontroll på dette selv, skrev smittevernlege Martin Larsen Drageset i Hadsel kommune til Folkehelseinstituttet (FHI) onsdag.

Ifølge Drageset var Hurtigruten «opptatt av å anerkjenne at det var en teoretisk mulighet for at smitten ikke oppsto på båten».

– Hurtigruten var først positive til å være med når snakket med kaptein og skipslege, men det ble etterhvert veldig tydelig at Hurtigruten var uenig med faglige råd fra meg om at smitten var oppstått på et av hurtigrutene, sier han til VG.

FHI anser det sannsynlig at personen har blitt smittet på Hurtigruten-skipene Trollfjord eller Roald Amundsen, viser en epost avisen har fått innsyn i.

VG og NTB har vært i kontakt med Hurtigruten, men har foreløpig ikke fått en kommentar til saken.

Konsernsjefen i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, har fått flere anledninger til å legge seg flat, uten å overbevise. I dag lot han seg sitere i selskapets egen pressemelding.

Vår egen rutinesvikt og økt smitte internasjonalt, gjør at vi inntil videre innstiller alle våre ekspedisjonscruise-seilinger både i og utenfor norsk farvann, sier Skjeldam.

I pressemeldingen understrekes at det er Hurtigrutens ekspedisjonsskip, i realiteten er cruiseskip, som er rammet, ikke ruten mellom Kirkenes og Bergen.

Det tror vi ikke verken norsk eller internasjonal offentlighet er klar over. Smitten har sluppet løs, så nå bør investorene TDR Capital ta grep. Det handler ikke bare om deres omdømme, det handler også om en merkevare som er av stor betydning for Norge og Norges omdømme.

Konsernsjefen bekymret seg tidligere i år over at utenlandske turister ville bli opprørte av å se overfylte (norske) samfunn på grunn av store cruiseskip.

En annen trend han tror kommer er at turister som kommer til Norge vil være mer opptatt av bærekraft.

– De vil forvente å se fantastisk natur, og vil bli mer og mer opprørt når de møter overfylte samfunn på grunn av store cruiseskip. Det må vi få gjort noe med.(E24)

Vi tror koronasmitten er viktigere for selskapets fremtidige bærekraft, enn hva kundene generelt måtte mene om bærekraft. Derfor bør konsernsjefen gå.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.