Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Politiet oppløste religiøs samling med over 20 personer i Sarpsborg» melder NTB og medier flest. En «religiøs samling» 1. juledag, altså. Det må vel være en kristen menighet?

Politiet lar være å opplyse oss, og mediene gjør det bare motstrebende. Bare når det ville bli påfallende og pinlig å la være.

Denne uviljen mot å si det som er sant, uten omsvøp og omskrivninger har preget både politiet og de statssubsidierte mediene lenge.

Vi vet hvorfor, og vi har påpekt dette mange ganger før. Men hvor trettende og repetetivt det enn kan være, er det viktig å påpeke det – gang på gang.

«Don’t mention the war!» er en godt kjent replikk fra Fawlty Towers (Hotell i særklasse). Det er visse ting man helst skal unngå å si, både politi og medier vegrer seg i det lengste for å gi oss sannheten. Kan følsom informasjon underslås uten at det blir altfor påfallende, så gjør man gjerne det.

Det «følsomme» i denne situasjonen er selvsagt islam, som så ofte før. Dette er en slags omvendt islamofobi, en sterk, nærmest sykelig, trang til å dekke over fakta som kan sette islam og muslimer i et dårlig lys.

Mye bedre da, å kaste mistenksomhetens lys over kristne. Slik går NTBs ingress:

«Politiet brøt opp en religiøs samling med over 20 deltakere i Sarpsborg første juledag. Saken anmeldes for brudd på koronaforskriften.»

En religiøs samling første juledag, hva kan det være?

Vi ringte Øst politidistrikt.

– Dere oppgir at det var «en religiøs samling», var det i en kirke eller et bedehus, eller noe annet?

– Det var en fredagsbønn i en moské, svarer operasjonsleder Svein Walle.

Også VG har snakket med politiet, som vanskelig kan nekte fakta på direkte spørsmål.

VG gjemmer imidlertid opplysningen om fredagsbønn i nest siste avsnitt. Den som kun leser overskriften får bare vite dette:

Også Dagbladet har i sin korte notis fått med at dette var en fredagsbønn, men også der heter det «religiøs samling» i tittelen.

Senere oppdaterte NTB sin versjon med et sitat fra VG – i siste avsnitt får vi vite hva slags menighet dette var:

Sarpsborg innførte forbud mot innendørsarrangementer 23. desember, noe som gjelder til 7. januar.

– Det må være den eneste regelen vi ikke har fått med oss. Vi har fulgt alle regler, men har ikke sett denne informasjonen. Det var en misforståelse, sier imam Ardian Haliti i Det Albanske kultur- og trossamfunn til VG.

En misforståelse der, altså.

Kraftig utbrudd av smitte

Sarpsborg har nå et kraftig smitteutbrudd, denne uken var det registrert rekordmange smittede.

Flere av utbruddene i Sarpsborg er knyttet til muslimske samlinger. Minst tre ulike menigheter er berørt den siste tiden. I tillegg var det et massivt utbrudd etter den islamske ashura-markeringen som sendte 1.100 i karantene i september.

De mange smitteutbruddene i ulike menigheter var en del av grunnen til at Sarpsborg innførte strengere koronatiltak like før jul.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.