En sykepleier skal utføre en koronatest på Diakonhjemmet i Oslo den 22. mai 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Utbruddet av koronasmitte i Sarpsborg som har gitt opphav til 70 smittetilfeller, er sporet til en rekke arrangementer i forbindelse med en islamsk høytid i et ulovlig forsamlingshus i Skjeberg, opplyser Sarpsborg Arbeiderblad.

Den islamske foreningen Al-Ghadir kjøpte et bolighus med garasje i Skjeberg og har de siste ukene brukt dette til forsamlingshus, ulovlig.

Eiendommen, som ligger i Oldtidsveien i Skjeberg, har nå to tilsynssaker på seg, og en rekke arrangementer er nå roten til 70 smittetilfeller og flere hundre er satt i karantene.

I går onsdag ble et større korona smitteutbrudd i Sarpsborg kjent. Foreningens ulovlig bruk av eiendommen i Skjeberg har nå fått et meget uheldig utfall.

Søndag var det opp mot 170 mennesker tilstede i huset, hvor trossamfunnet hadde planlagt å feire i 13 dager, skriver avisen. Dermed er det ikke lenger tvil om at det dreier seg om en shia-islamsk forsamling, som har feiret Ashura.

NRK Oslo og Viken har snakket med en av dem som deltok under feiringen i de ulovlige lokalene:

– Det var kyssing, klapping og klemming, og det var mange som var tett i tett. Det var ikke mange som brydde seg om smittevern akkurat. Selv om jeg så litt antibac noen få steder, så var det ikke mange, sier han.

Trossamfunnet kjøpte nylig den aktuelle eiendommen for noe over fire millioner kroner, og satte straks i gang med ombygging uten tillatelse. Kommunen har opprettet tilsynssaker både på grunn av ombyggingen og bruken av eiendommen.

Sanksjoner har imidlertid uteblitt, og det er også usikkert om utbruddet får noen konsekvenser for trossamfunnet. Sarpsborg kommune skriver:

Ordfører Sindre Martinsen Evje sier at kommunen nå har fokus på smittesporingsarbeidet. -Vi er glad for at vi samarbeider godt med forstanderen og det berørte miljøet, slik at vi kan forhindre ytterligere smitte i samfunnet. Når utbruddet er over vil vi bruke tid på å samle alle fakta. Vi vil deretter ta stilling til om det blir aktuelt med en form for reaksjon overfor arrangøren av feiringen.

Les også:

Muslimsk Ashura-feiring trolig bak stort koronautbrudd i Fredrikstad og Sarpsborg

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.