Nytt

Et arrangement ved Den islamske foreningen Al-Ghadir ved Skjeberg førte til smitte og flere personer er satt i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg kommune.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kriseledelsen i Sarpsborg besluttet mandag å anmelde shiamuslimske Al-Ghadir Islamsk Senter for brudd på smittevernreglene. Det opplyste Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Senteret feiret shiamuslimenes høytid ashura og feiringen varte fra 21. august til 30. Den siste dagen var det 170 mennesker samlet i et hus hvor det skulle vært 20.

I tillegg var ikke bygningen godkjent for formålet. Søkand var sendt, men ennå ikke behandlet av kommunen.

En av deltakerne på feiringen har tidligere fortalt til NRK at det virket som folk ikke tok smittevern på alvor.

– Det var kyssing, klapping og klemming, og det var mange som var tett i tett. Det var ikke mange som brydde seg om smittevern akkurat. Selv om jeg så litt antibac noen få steder, så var det ikke mange, sa han.

Utbruddet har fått store konsekvenser for lokalsamfunnet:

Nå er nærmere 2500 mennesker i karantene i de to Østfold-byene. Over 200 personer har fått påvist smitte siden forrige tirsdag.

Utbruddet har rammet skoler, barnehager og helseinstitusjoner. Grålum ungdomsskole i Sarpsborg er stengt. Årsaken er at såpass mange lærere er i karantene at elevene må ha hjemmeskole.

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Les også