Islamforeningen Al-Ghadirs lokaler i Skjeberg. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Al-Ghadir Islamsk Senter i Østfold, som i fjor utløste et stort smitteutbrudd i Sarpsborg etter ulovlige arrangementer i et ulovlig forsamlingshus i Skjeberg, har fått dispensasjon fra kommunen til bruksendring av lokalene

Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad (SA).

Den islamske foreningen Al-Ghadir kjøpte et bolighus med garasje i Skjeberg og har de siste ukene brukt dette til forsamlingshus, ulovlig. Eiendommen, som ligger i Oldtidsveien i Skjeberg, har nå to tilsynssaker på seg, og en rekke arrangementer er nå roten til 70 smittetilfeller og flere hundre er satt i karantene ifbm covid-19 (korona).

Til tross for de massive regelbruddene, som også omfatter ombygging av lokalene uten tillatelse, og i strid med råd fra såvel Viken fylkeskommune og Statsforvalteren i Oslo og Viken, har planutvalget i Sarpsborg kommune vist seg fra en imøtekommende side, og utvalgsleder Tor Egil Brusevold (Ap) anbefalte søknaden om bruksendring varmt, opplyser lokalavisen.

Ti av elleve medlemmer i planutvalget stemte da også for dispenasjon, mens kun FrP stemte imot.

Stat og fylke hadde anført tekniske og juridiske grunner for ikke å gi dispensasjon:

I sine uttalelser mente både Statsforvalteren og fylkeskommunen at slike forsamlingslokaler må plasseres mye mer sentralt slik at en kan komme dit med kollektivtransport. De var også svært bekymret for presedensen det vil skape hvis kommunen skulle finne på å gi tillatelse til bruksendring.

Utvalgsleder Brusevold fremhevet derimot at senteret er et trossamfunn som betjener hele Østfold, og at de som benytter seg av det, allerede kommer seg dit med bil.

Det gjenstår å se om stat eller fylke påklager kommunens vedtak, skriver SA.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.