Muslimske barn roper og slår seg på brystet under en fest for å markere Ashura, midt i spredningen av koronaviruset i New Delhi, India 30. august 2020. Mye tyder på at det var en tilsvarende feiring var smittekilden i Sarpsborg og Fredrikstad. Foto: REUTERS / Adnan Abidi / NTB Scanpix

Sarpsborg Arbeiderblad melder at høytidsfeiring var smittekilden som har ført til at flere hundre personer er satt i karantene og flere titalls personer er koronasmittet. Den eneste høytiden som sammenfaller med datoene da koronasmitten ble spredt på fest, er den muslimske høytiden Ashura.

I følge Sarpsborg kommune kan de fleste av de ni som ble registrert tirsdag spores til ett spesielt  religiøst arrangement, melder Sarpsborg Arbeiderblad:

De siste dagene har 41 personer fra det samme miljøet i Sarpsborg og Fredrikstad fått påvist korona. Det har blant annet ført til omfattende karantene i barnehager, skoler og helseinstitusjoner, melder kommunen.

Kommuneoverlegen i Sarpsborg, Karianne Bergmann forventer at antallet smittede i det samme miljøet vil øke i de nærmeste dagene.

– Flere hundre personer er satt i karantene som følge av dette utbruddet. I Sarpsborg gjelder det blant annet ansatte og elever ved Sandesundsveien skole, Greåker videregående skole og Tingvoll sykehjem. På sistnevnte sted er alle 12 pasientene på avdeling D, i tillegg til seks ansatte, satt i karantene og blir testet. Alle berørte elever, pasienter og deres pårørende har blitt varslet, skriver kommunen i pressemeldingen.

Smitten har også spredt seg til Fredrikstad:

– Vi ser alvorlig på situasjonen, og må nok regne med flere smittetilfeller knyttet til dette arrangementet i dagene som kommer. Samtidig håper vi at vi gjennom god smittesporing forhindrer at utbruddet vokser seg enda større. Alle som deltok på arrangementet er satt i karantene, og vi jobber fortløpende med testing av deltagerne, sier kommuneoverlege i Fredrikstad Anne Kristine Nitter til Fredrikstad Blad.

Ashura er navnet på den 10. dagen i måneden muharram, som igjen er den første måneden i den islamske kalenderen. Ashura-høytiden markeres som en stor sørgedag for mange muslimer. Den dagen ble Muhammeds barnebarn Hussein drept i et slag med kalifen Yazid. I følge Islamsk Råd Norge falt datoen for årets Ashura-feiring på 29. august.

Den gjentatte ignoreringen av smitteverntiltak i de muslimske miljøene får store konsekvenser, både på personlige og økonomiske plan. Når barnehager, skoler og helseinstitusjoner må iverksette omfattende karantenetiltak, er det vel vitende om at enkelte miljøer setter religion over dugnadsånd. Det er ikke lenger snakk om å ikke vite nok om smittevern, det er et aktivt valg om å ignorere dem.

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.