Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nok en gang anmelder Øst politidistrikt personer fra «en religiøs forsamling» etter brudd på smittevernreglene i Sarpsborg.

Forsamlingen ble anmeldt lørdag for å ha vært for mange til stede i et lokale i sentrum av byen, melder politiet på Twitter.

– Da patruljen sjekket lokalene nærmere, påtraff de tolv personer som var samlet der. Det er snakk om folk i ulike aldre, sier operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt til Sarpsborg Arbeiderblad.

Politiet meldte dette på Twitter:

Det er ikke første gang sarpsborgpolitiet bryter opp «en religøs forsamling». Dette tvitret de 25. desember i fjor:

Vi skrev om det dengang: Politiet oppløste «religiøs samling» 1. juledag. Det må vel være kristne..?

Denne uviljen mot å si det som er sant, uten omsvøp og omskrivninger, har preget både politiet og de statssubsidierte mediene lenge.

Vi vet hvorfor, og vi har påpekt dette mange ganger før. Men hvor trettende og repetitivt det enn kan være, er det viktig å påpeke det – gang på gang.

Trettende og repetitivt. Sannelig. Men vi oppfatter det som vår forbannede plikt å påpeke både politiets og medienes løgner og halvsannheter.

Og Sarpsborg har utmerket seg flere ganger: Koronasmitte etter bryllupfest med kun kvinner tilstede. I juli i fjor ble det kjent at 24 personer var koronasmittet i Moss, og at 16 av tilfellene kunne spores til et selskap som ble holdt i Sarpsborg 19. juli.

Selskapet var en del av en tredelt bryllupsfeiring i Sarpsborg og Oslo, bekrefter kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss. Det var kun kvinner tilstede ved Folkets Hus på Greåker utenfor Sarpsborg ved «førfesten» for bryllupsfeiringen som senere fant sted i Oslo, skriver NRK.

En bryllupsfest hvor man deler inn selskapet etter kjønn. Kan det ha vært nordmenn mon tro?

Så gikk det et par måneder, og så var de igang igjen, de «sarpingene»: Leger lot religion gå foran smittevernreglene i Sarpsborg – 1100 i karantene.

Nærmere 1100 personer i Sarpsborg og Fredrikstad er satt i karantene etter koronautbruddet knyttet til den shia-muslimske Ashura-feiringen der i forrige uke. Nok en gang viser det seg at islam trumfer det meste, i dette tilfellet også leger som valgte islamsk feiring foran smittevernreglene.

Det fremgikk av en reportasje i Sarpsborg Arbeiderblad at en rekke leger deltok på samlingen. Flyktningkonsulenten i Sarpsborg kommune, Rohan Christoffer, ble intervjuet:

– De har vært nøye på smitteverntiltak. Flere av medlemmene er høyt utdannede leger som jobber i Østfold, sier Rohan Christoffer.

7. september meldte NTB at rundt 2.300 personer var i karantene etter smitteutbruddet i Fredrikstad og Sarpsborg – foreløpig, som det het.

Igang igjen

Og i dag var de igang igjen.

Sarpsborg Arbeiderblads artikkel er bak betalingsmur, men lokalavisen opererer i hvert fall kun med «religiøs forsamling» i tittelen.

Politiet har gjennomført avhør av lederen i den religiøse foreningen og opprettet sak på forholdet, opplyser operasjonslederen til avisen.

Dette skjer i en situasjon hvor smittetallene i Sarpsborg stiger kraftig. I løpet av fredag ble det registrert 75 nye tilfeller.

Kommunen opplyste lørdag morgen at kriseledelsen vurderer smittesituasjonen fortløpende og sier det kan bli behov for enda strengere tiltak.

Kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman mener at de fortsatt har god oversikt over situasjonen, tross de høye smittetallene.

Kommuneoverlegen burde kanskje reflektere over hvor lenge den situasjonen vil vare når visse grupper gir fullstendig blaffen i alt som heter råd og regler om smittevern.

De har kanskje fått for lite informasjon? Bor de trangt?

Regjeringen har som kjent vedtatt å skjevfordele vaksinene. Sarpsborg er en av de fem kommunene som får 20 prosent flere vaksinedoser. De øvrige er Oslo, Lørenskog, Fredrikstad og Moss.

Ikke-vestlige innvandrere og barn av to innvandrerforeldre bosatt i norske kommuner. Tall per 1. januar 2020. Kilde: SSB.

Vi påpekte for et par uker siden et fellestrekk ved de fem kommunene:

De har alle uforholdsmessig mange innvandrere. Oslo, Lørenskog, Fredrikstad og Moss er alle blant de ti kommunene i landet med størst andel ikke-vestlige innvandrere. Sarpsborg kommer ikke langt bak, på 15. plass.

Er det dette som er dugnad, Erna? Å belønne de som sluntrer unna?

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.