Boligblokken i Kristiansand der mange nylig er blitt koronasmittet. Foto: Google Maps.

Selv etter at vitenskapelige analyser har pekt på at de uforholdsmessige høye smittetallene i innvandrer­bydeler høyst sannsynlig skyldes kulturelle faktorer, er berørings­angsten påfallende når det rapporteres om det siste betydelige utbruddet i Kristiansand, der 52 personer er blitt smittet.

NTB skriver:

Et utbrudd knyttet til en boligblokk i Kristiansand har ført til at 52 personer har fått påvist koronasmitte. Kommunen tror utbruddet er under kontroll.

Smitteveien er kartlagt for 50 av de 52, og det er derfor kommunen mener utbruddet er under kontroll, skriver Fædrelands­vennen. Sosial kontakt kombinert med en mer smittsom virusvariant er trolig grunnen til at utbruddet er blitt så stort.

Hvem er det som har så mye sosial kontakt i en tid hvor helse­myndigheter oppfordrer til ikke å overdrive med den slags?

Uansett kan det sies av pene mennesker at junkier har en smittevern­messig enda verre adferd. Det er heldigvis ikke så mange som påberober seg krenkelse på deres vegne:

– Dette er et av de største utbruddene i Kristiansand. Men det var flere smittede i utbruddet i rusmiljøet, sier assisterende kommune­overlege Priscilla Hilton i Kristiansand kommune.

Likevel lar man det på et vis skinne igjennom at kulturen ikke er heeelt irrelevant denne gangen heller:

En boligblokk er sentral i smitteutbruddet. Det er kartlagt at smitten derfra er spredt utover flere ulike adresser i byen, primært via nærkontakter hjemme hos de involverte. I tillegg vises det til språk­problemer.

Kan virkelig manglende språk­kunnskaper være tilstrekkelig til ikke å ha fått med seg at det anbefales å unngå nærkontakt, nå som denne informasjonen har blitt gjentatt søtten millioner ganger på alle planetens språk i et års tid?

Selv om man ikke skulle abonnere på Fædrelands­vennen, er avisens bilde av den aktuelle bolig­blokken nok til at en gjennom­snittlig oppvakt 12-åring etter fem minutter på internett kan fastslå at en høy andel av beboerne i den aktuelle boligblokken har ikke-vestlig opphav.

Situasjonen for de dominerende mediene i Norge er således at de ubehagelige sannhetene sjelden sies rett ut. Men fra tid til annen kan den finnes mellom linjene.

Folk som leste mediene i landene bak jernteppet under den kalde krigen, fortalte om akkurat det samme fenomenet.

Det er litt for mange ting som sammenfaller mellom deres situasjon den gangen og vår situasjon nå. Men dette er også en nyttig innsikt, for da vil det være gunstig for oss å lære av dem.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.