Nødetatene rykket ut med store styrker til Sarpsborg onsdag natt. Foto: Bekka / via Reuters / NTB scanpix

Etter angrepet på al-Noor-moskeen i Bærum hadde medier og politi det svært travelt med å fastslå gjerningsmannens etnisitet. Etter knivangrepene i Sarpsborg var iveren påfallende mye svakere.

Klokken 16.43 10. august i fjor sendte NTB sin første, korte melding: «Politiet: En person pågrepet etter skyteepisode i moské i Bærum».

22 minutter etter dette nyhetsvarselet siterer byrået lokalavisen:

17.05: – Et av våre medlemmer har blitt skutt av en hvit mann med hjelm og uniform, sier forstander Irfan Mushtaq til Budstikka. Mushtaq er på stedet.

34 minutter senere er politiet selv på banen:

17.39: – Det skal være en mann som er hvit i huden. Alt tyder på at det er en mann som er etnisk norsk, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til NRK.

Nettopp NRK var svært ivrig med å fortelle om etnisiteten: «Norsk borger med norsk bakgrunn (…)». Saken er publisert 16.48.

Skjermdump fra nrk.no

Ikke bare er politiet påfallende tidlig ute – mindre en én time etter første nyhetsmelding – med å slå fast hudfargen, operasjonslederen unnslår seg heller ikke for å spekulere: «Alt tyder på at det er en mann som er etnisk norsk». Han vet altså ikke, men «alt tyder på».

Dette er sannsynlighetsberegning. Iversen kan godt ha hatt flere indisier, troverdige indisier, men politiet er vanligvis varsomme med å gi slike opplysninger om faktuelle forhold hvis de ikke er absolutt sikre.

I ettertid vet vi at han hadde rett, Manshaus var etnisk norsk, men det er ikke saken her. Saken er at politiet svært tidlig var svært åpen med å slå fast ting som ikke var verifisert. Om et helt bestemt tema: etnisitet.

Sarpsborg: stillheten senker seg

Vi spoler elleve måneder frem. Meldingen like før midnatt tirsdag kveld er dramatisk: Flere personer knivstukket flere steder i Sarpsborg.

Men nå er den sterke interessen for og viljen til å oppgi gjeningsmannens etnisitet som blåst bort.

– Det er for tidlig i etterforskningen til at vi kan gå ut med flere detaljer, og det gjenstår mye arbeid før vi er ferdige. Det er mange vitner som skal avhøres, sa Olav Unnestad, leder for felles operative tjenester i Øst politidistrikt til NTB onsdag natt.

Hvorfor var det maktpåliggende for politiet å snakke om etnisitet i Bærum, men ikke i Sarpsborg?

Bærum og Sarpsborg er sammenlignbare saker. I begge tilfellene trodde man i den tidlige fasen at det kunne være snakk om terror. Begge sakene etterlot et dødsoffer og flere skadede.

Politiet holdt tilbake opplysningen om at den siktede 31-åringen ikke er etnisk norsk i mer enn et halvt døgn. Fremdeles har ikke politiet omtalt hans somaliske bakgrunn.

Utover ettermiddagen onsdag meldte flere medier at siktede har somalisk bakgrunn.

NTB fra 22 minutter til 34 timer

Nå tar det ikke NTB 22 minutter å omtale etnisitet. Heller ikke 22 timer. Det tar nesten halvannet døgn. Dette melder NTB klokken 9.51 i dag, i siste avsnitt av nyheten om varetektsfengslingen:

Den siktede 31-åringen er norsk statsborger av somalisk bakgrunn..

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) reagerte i går på politiets treghet i å opplyse om gjerningsmannens etnisitet etter knivstikkingene i Sarpsborg:

– I flere og flere saker ser vi at politiet driver med en form for nytale hvor de forsøker å formulere seg på en måte som unngår såkalt stigmatisering. Men fakta er fakta. At personen ser ut til å ha somalisk bakgrunn mener jeg er relevant og det bør også offentligheten kjenne til, sa den tidligere justisministeren.

Hvis politiet holder tilbake informasjon kan det oppstå spekulasjoner, påpekte Amundsen.

– Det skaper spekulasjoner som ellers kunne vært lagt døde. Så politiet bør kommunisere bedre både av hensyn til de som blir uskyldig hengt ut og fordi offentligheten har krav på å få vite bakgrunnen til personer som begår slike lovbrudd. Vi ser et mønster som er problematisk og dette er et samfunnsproblem. Da nytter det ikke å underslå fakta.

Men dette er ikke politiets ansvar alene, mediene har flere kilder til informasjon enn bare politiet. Det var mange øyenvitner i Sarpsborg natt til onsdag, blant annet intervjuet Sarpsborg Arbeiderblad mannen til det ene knivofferet:

– Vi satt og så på TV, så banker det på døra. Da jeg åpnet forsøkte han å stikke meg, men jeg kom meg unna, sier mannen.

Det er komplett usannsynlig at ikke flere medier satt på informasjon om gjerningsmannens etnisitet nokså umiddelbart etter knivstikkingen.
Det stod ikke på evnen, hverken hos politi eller medier.

Det stod på viljen.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.