NRK praktiserer tilnærmet total blackout om den siktede for drapet på den Nav-ansatte i Bergen. For statskringkasteren er han simpelthen «en mann i 30-årene».

Tausheten er desto mer påfallende siden nær sagt samtlige øvrige medier er åpne om siktedes bakgrunn: VG, TV 2, Dagbladet, Nettavisen, Aftenposten og NTB oppgir alle at han har utenlandsk bakgrunn og fikk norsk statsborgerskap i 2019.

NRK viste en helt annen åpenhet etter at to personer ble skutt ved Skøyenåsen stasjon i Oslo for en drøy måned siden: «De som ble skutt er to unge menn med utenlandsk etnisk bakgrunn. Den pågrepne er en hvit mann i 30-årene.»

Det ble sågar spekulert i et mulig rasistisk motiv, noe politiet en uke senere avviste.

Lenge før man kjente motivet for angrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum demonstrerte NRK samme åpenhet. Det eneste som manglet var vel en beskrivelse av den norske nordmannens hudfarge:

Men det gjelder kanskje andre regler når siktede er en «hvit» nordmann?

For det kan virke som om noen interne NRK-regler for hvordan saker som den fra Bergen skal omtales, har slått inn. NRK opererer på flere plattformer; radio, TV og nett, men etter at Document har gått gjennom flere sendinger kan vi ikke finne spor av opplysninger om at siktede er innvandrer. På nett er opplysningen registrert i et par korte nyhetsnotiser, men konsekvent utelatt i større artikler, det vil si artikler som får god eksponering på nettsiden.

I et par nokså bortgjemte nyhetsnotiser på nrk.no er opplysningen om utenlandsk bakgrunn med. Forøvrig er det fullstendig taust. Skjermdump, nrk.no

Opplysningen om siktedes opphav ble gjort kjent mandag ettermiddag av politiadvokat Christine Møen Wisløff.

Det satte ikke spor i NRKs dekning av saken, hverken på radio eller TV:

I radioens Dagsnytt-sendinger klokken 17 og 18 er det taust om mannens bakgrunn som innvandrer.

Dagsrevyens seere får vekselvis vite at siktede er «en mann» og » en mann i 30-årene». Det samme gjentar seg i Dagsrevyen 21 og i Kveldsnytt.

Drapssiktede fremstilles for varetektsfengsling i Hordaland tingrett i Bergen klokken 12.45 i dag.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.