Migranter som er kommet til Tyskland, står i kø for å registrere seg i Berlin den 7. oktober 2015. Mer enn en million migranter kom til Tyskland under den store migrasjonsbølgen i 2015–16. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB.

I Tyskland tar parlamentarikere i det sosial­demokratiske partiet SPD til orde for å fjerne begrensningene som loven i øyeblikket setter for antallet familie­gjenforeninger til personer med subsidiær beskyttelse i landet.

Det skriver Die Welt.

Retten til familiegjenforening er ikke begrenset i antall for FN-flyktninger og personer som har fått asyl i Tyskland. Mange som har innvandret de senere årene, har imidlertid fått såkalt subsidiær beskyttelse, hvilket betyr at de ikke er personlig forfulgt, men at myndighetene antar det ville være risikabelt for dem å returnere til opphavslandet.

I 2018 ble det vedtatt at antallet familiegjenforente til personer med subsidiær beskyttelse i Tyskland ikke skulle overstige 1000 personer i måneden.

I et dokument som SPDs arbeidsgruppe på migrasjons- og integreringsfeltet har utarbeidet, tas det til orde for å fjerne denne grensen. Alle som har fått beskyttelse i Tyskland, bør ha rett til å leve sammen med ektefeller og barn, heter det i dokumentet.

SPD ønsker også å utvide grunnlaget for å få asyl i Tyskland til også å omfatte virkninger av klimaendringer, skriver Die Welt.

De tyske sosialdemokratene sier også at de ønsker seg mer orden i returene av migranter som ikke har rett til å bli igjen i Tyskland. Samtidig tar de til orde for at alle som har oppholdt seg i Tyskland i to år og arbeidet eller gått på skole uten å begå kriminalitet, skal få permanent oppholdstillatelse.

Antallet personer med ulovlig opphold i Tyskland estimeres til mellom en kvart og en halv million. Onsdag gikk det første deportasjonsflyet fra Tyskland til Afghanistan på ni måneder, med 30 avviste asylsøkere ombord.

Migrasjonsspørsmålet har lenge vært et stridstema internt i den tyske regjeringen, en koalisjon utgått av CDU, CSU og SPD.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.