Her vil nok en havvindpark sette prikken over i-en. Lovund og Træna sett fra Hestmona i Lurøy på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Femti kilometer ut i havet vest for Træna ønsker regjeringen å åpne for det gigantiske vindkraftverket Træna Vest, på et 700 kvadratkilometer stort havområde. Utbyggerne selger glansbilder og løfter om både arbeidsplasser, lønnsomhet og økt bosetning i nord, og hevder hardnakket at dette vil bli et industrieventyr for Norge. Dessuten er havvind helt nødvendig for å lykkes med det grønne skiftet. Men fiskerne er ikke overbevist, og det er det gode grunner til.

Træna er Norges eldste fiskevær, og her er det gjort funn av 9000 år gamle fiskeredskaper. De som har yrket sitt på havet, frykter at vindparken skal ødelegge livsgrunnlaget. Fiskerne er sterkt kritiske til havvind, og daglig leder i Nordland fylkesfiskarlag, Hans Fredrik Sørdahl, sier det garantert blir arealkonflikter.

– Det er 20 år siden man sluttet å kaste søppel på havet. Vi må ikke bli så historieløse at vi kaster vindproblemene vi nå ser på landjorda, ut i havet.

Sørdahl avviser overfor NRK at det er umulig å få til en sameksistens mellom fiskerne og vindkraftindustrien.

– Det er ingen andre næringer i Norge som har stå store krav til areal som fiskerinæringen. Det er heller ingen som har så store krav til manøvrering som fiskerinæringen, eller som er mer ulykkesutsatt.

Han frykter at konsekvensen vil bli at fiskerne blir tvunget ut av området. En annen konsekvens er at fiskebestandene forsvinner når de biologiske forholdene endres.

Vindkraft-industrien sprer falske glansbilder

Løftene om grønn strøm, arbeidplasser og lønnsomhet bryter med all erfaring. Havvind medfører enorme investeringer som skal levere litt strøm av og til, når det blåser akkurat passe: En vindturbin til havs koster minst fire ganger så mye som en tilsvarende på land, men leverer nøyaktig like ustabil strøm, og har bare omtrent 1/3 av levetiden. Hvis dette ikke lønner seg på land, hvordan i huleste skal det kunne lønne seg på havet?

I fiskerikommunen har de ikke hatt havvindprosjektet oppe til behandling, men ordfører Jan Helge Andersen er positiv:

– Havvind er positivt både for Norge, verden og miljøet. Vi trenger vindkraft i det grønne skiftet. Men jeg håper på ringvirkninger til Træna. Og fiskeriene må høres. Det er veldig viktig, sier han.

Dette strider mot alt man vet om havvind så langt. Ikke minst er myten om at det blåser mer på havet enn på fjelltopper langs kysten en merkelig forutsetning. Tall fra boken til John Ethrington «The Wind Farm Scam» fra 2009 viser ingen forskjell på produksjontid for hav- og landvind: Faktoren over fem år er på magre 26,4 prosent, og ingen vindparker har klart å levere overskudd uten subsidier. Men alt «lønner seg» naturligvis bare strømmen blir dyr nok. Hurra.

Vindkraft-industrien innrømmer at havvind ikke er lønnsomt i dag, men lover at den kan bli det i fremtiden, forutsatt at storindustrien får dugelig med statlig drahjelp. Sunn og normal industrisatsning foregår imidlertid ikke gjennom andres skattepenger, men heller for privat regning og risiko. Havvind-investorene har dermed store inntektsmuligheter, med svært liten risiko – og skulle ikke løftene om lønnsomhet uten subsidier innfris, er det bare å legge ned. Ingen vil ta ansvar, for hvem som eier vindparken, vil være helt i det blå.

Dét er i hvert fall normalen for samtlige vindkraftsatsninger de siste 40 år.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.