Da Angela Merkel gikk til topps, var det ikke uten en viss skepsis fra Helmut Kohl. Kunne en ung kvinne styre CDU? Nå er Merkel blitt gammel. Hun har preget en hel epoke. Hva blir historiens dom? Hun åpnet dørene på vidt gap for en migrantstrøm uten sidestykke. Ingen vet hvem som kom. Den andre store saken er Energiwende, som truer den tyske industrielle grunnmur. Man kan ikke rive ned og samtidig sette i gang økonomiske utgiftssluk i gigantstørrelse. Men er det ikke dette også det grønne skiftet i Norge betyr? Bildet er tatt i forbundskanselliet 1. oktober. Foto: John McDougall / AFP / Scanpix


 

Tyskland har vært best i klassen på å bygge tungt subsidierte vindturbiner. Nå er det slutt. Så langt i år har vindkraftindustrien bare klart å bygge under 100 nye vindmøller i hele Tyskland. Naturligvis har dette fått både klimaaktivister og industrien selv til å rope «katastrofe», uten at det hjelper det minste. Tyskere har fått nok av galskapen. Norge, derimot? Det lille pottitlandet som alltid skal være «best i verden», er helt bakpå, som alltid.

«Katastrofen» for vindkrafta er todelt: Først og fremst rammer den smarte hvitsnipper som nå er i ferd med å miste den offentlige gullgåsa de har levd høyt på så lenge. Hele bobleøkonomien, med 40.000 subsidierte jobber i Tyskland, er truet. For grønne fanatikere er derimot katastrofen at man ikke vil oppnå det hellige målet om klimakutt etter FNs virkelighetsfjerne 1,5-gradersmål … noe vindkraft aldri har hatt evnen til.

Tallene fra Tyskland viser at trass i en investering på over 1000 milliarder euro (!) har Tysklands forbruk av fossil energi bare gått marginalt ned. Vindturbiner har nemlig ikke evnen til å erstatte vanlige kraftverk. Det har de aldri hatt. Hele prosjektet bygger på kunnskapsløshet og inkompetanse.

«Den nye oljen»-industri basert på løgn, talljuks og subsidier

Ingen «industri» kan overleve særlig lenge når den er avhengig av massive og evige subsidier. Det viser alle store vindkraft-satsinger siden 80-tallet. Hele tolv land i EU har ikke satt opp en eneste vindmølle i år, og som et resultat av dette har konkursene blant sol- og vindkraftleverandører spredd seg som mugg i en brødboks over hele Europa.

Som om det ikke var nok at CO2-kutt har uteblitt, strømprisene har eksplodert og kraftforsyningen i Tyskland nå er preget av problemer, nødløsninger, strømmangel, strømbrudd og store variasjoner. Folk flest har også begynt å hate de hvite monstermaskinene som før symboliserte en ren teknologi og en grønn fremtid. Jepp. Klossmajoren Angela Merkel har klart det igjen: Hun har skapt enda en krise for Europa. (Og snart oppdager tyskerne bilidustri-krisen som bobler i bakgrunnen.)

En grønn bølge mot «grønne» løsninger. 

Akkurat som i Norge protesterer stadig flere tyskere mot industrialiseringen av nærmiljø, ødeleggelse av urørt natur, støy, kostnader og ødeleggelse av fugleliv og økosystemer. I tillegg protesterer de mot skyhøye kraftpriser som følge av de massive og kostbare investeringene og subsidiene.

Ingen land kan bygge en kraftforsyning basert på vindturbiner, for de er helt utrolig ineffektive: Siden luft er 800 ganger tynnere enn vann, er vindturbiner mer effektive jo større de er – men likevel kan ikke gigantiske vindparker måle seg med en tometers peltonturbin i et vannkraftverk, eller en liten dampturbin i et kull-, gass- eller atomkraftverk.

Men verst er at vindkraft fungerer bare når det blåser sånn akkurat passe, noe det gjør ca 30 % av tiden, og minst om vinteren, når samfunnet trenger mest strøm. De yter det reklamen lover kun når det blåser ca. 12–24 sekundmeter. Alt under eller over dette, betyr lite eller ingen strøm – uansett hvor store, eller hvor mange vindmøller du bygger, og uansett om du bygger dem på land eller i havet. Samfunnet trenger kraft hele tiden. Jevn, stabil kraft fra generatorer som produserer strøm på kommando. Det kan ikke sol- og vindkraft.

Fysisk umulig at vindkraft kan erstatte fossilkraft, atomkraft eller vannkraft

Politikere ser ut til å tro at et kraftnett fungerer gjennom at kraftstasjoner kverner ut så mye strøm de kan, når de kan. Det er feil.

Generatorer dytter ikke strøm ut til forbrukere. Det er forbrukerne som suger strøm ut av generatorer etter behov. Det begynner ikke å blåse bare fordi du skrur på panelovnen din i kulda – men man kan imidlertid kommandere et kullkraftverk til å ta i og yte ekstra. Skjønner? Sol- og vindkraft kan aldri erstatte vann-, kull-, gass- og atomkraft. Det har aldri vært mulig. Hele «planen» er vanvidd. Men ingen blir rike av å fortelle sannheten.

Vindkraftindustrien har nå fått en forsmak på livet uten andres penger, og det er vel fortjent. Nå ser blårussen seg om etter et nytt og urørt land hvor nedsnødde politikere uten minste peiling på hvordan kraftproduksjon foregår, heller ikke har fått med seg hva som foregår i Tyskland. De har funnet Norge. Hurra!

Her tror fortsatt politikere uten fnugg av teknisk kompetanse at det blåser mer på havet enn ved kysten, og at vindmøller til havs kan erstatte normale kraftverk. Men nei: Havvind blir bare ti ganger så dyrt, og det gleder naturligvis profitørene med dollartegn i øynene. Men havvind fungerer nøyaktig like dårlig som landvind. Det viser også boken til John Etherington fra 2009, som ingen politikere har lest. Kunnskap, tall og fakta kunne jo ødelegge det grønne selvbedraget.

Inviter meg til foredrag, så skal jeg legge frem tallene.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.