Generalsektretær i Flyktningehjelpen Jan Egeland i Jordans hovedstad Amman. Jordan har tatt i mot flere hundre tusen flyktninger fra Palestina, Irak, Syria de siste årene. Flyktninghjelpen mener Norge må ta imot 5.000 neste år. Foto: Heiko Junge / NTB

2020 kommer til å bli det året der færrest kvoteflyktninger fikk et nytt hjemland i dette årtusenet. Flyktninghjelpen mener Norge må ta imot 5.000 neste år.

– Et historisk lavt antall asylsøkere kommer til Norge, og kommunene har ledig kapasitet. Vi bør dermed øke antallet kvoteflyktninger, ikke redusere. Som også Frp tidligere har påpekt, handler dette om de mest sårbare flyktningene, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Regjeringspartiene legger opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger, mens støttepartiet Frp har sagt at deres utgangspunkt er null kvoteflyktninger.

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, opplyser at det fram til september kun var bosatt 15.425 kvoteflyktninger så langt i år. Den pågående koronapandemien er årsaken til dette.

– Vi hadde å gjøre med et skuffende lavt tak for bosetting i utgangspunktet, en kvote på mindre enn 50.000 for hele året. Og dette ble ytterligere påvirket av at covid-19 utsatte avganger og satte noen bosettingsprogrammer på pause, sier assisterende høykommissær Gillian Triggs.

UNHCR oppfordrer verdens land til å bosette så mange flyktninger som mulig i årets siste uker, og til å opprettholde kvotemålene for 2021.

– Med dagens nivåer ligger vi an til den laveste bosettingen på nesten to tiår, sier Triggs.

Den oppfordringen støtter Flyktninghjelpen og viser til at det internasjonalt er behov for nesten 1,5 millioner kvoteflyktningsplasser neste år.

Av flyktningene som er bosatt så langt i år, utgjør flyktninger fra Syria 41 prosent og Kongo 16 prosent. De resterende kommer fra 47 forskjellige land.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.