Muslimer ber utenfor rådhuset i Clichy utenfor Paris fredag 21. april 2017, i protest mot stengningen av en ulovlig moské i kommunen. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB.

En fransk meningsmåling om innvandring fra opinionsinstituttet Ifop som Le Figaro har offentliggjort i et temahefte mandag, viser at 78 prosent av de spurte mener at Frankrike ikke lenger kan være et passivt innvandringsmål for personer som bestemmer seg for å flytte til landet.

Det er i et nytt hefte i serien Le Figaro Enquêtes at den oppsiktsvekkende målingen presenteres og kommenteres av den politiske analytikeren og samfunnsviteren Jérôme Fourquet, som er en av topplederne hos Ifop.

Det er kun 37 prosent av de spurte som mener at innvandringen representerer en mulighet for Frankrike, mens den tilsvarende andelen var 49 prosent i 2007. Det er ikke mer enn 32 prosent som mener at franske myndigheter gjør nok for å bekjempe den ulovlige innvandringen.

58 prosent er motstandere av at barn av innvandrere blir franske statsborgere, mens 55 prosent er tilhengere av et forbud mot familiegjenforening. 64 prosent synes at landet gjør mer for innvandrere enn for franskmenn.

I et intervju med Le Figaro sier Fourquet at de fleste franskmenn synes at landet ikke lenger kan ønske flere innvandrere velkommen. De siste årenes terrorbølge har forsterket en følelse av uro overfor innvandringen som allerede oppstod i forbindelse med det massive opprøret i franske forsteder i 2005, sier Fourquet.

Fourquet mener at aksepten for en omfordelende velferdsstat avtar etter hvert som befolkningen blir mindre homogen, og viser til at det er om lag en femtedel av de nyfødte i dagens Frankrike som har et arabisk/muslimsk fornavn.

I en bok utgitt i fjor hevder Fourquet at Frankrike er blitt et splittet land, der det nasjonale fellesskapet viker plassen for kamp mellom særinteresser.

 

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.