«Ikke rør profeten min», forkynner et banner som muslimer viser under en demonstrasjon i Paris den 18. januar 2015, elleve dager etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix.

En fransk meningsmåling som opinionsinstituttet Ifop nylig har utført for Charlie Hebdo, viser at 40 prosent av de spurte blant muslimer setter sine religiøse overbevisninger foran republikkens verdier. Blant muslimer under 25 år er andelen hele 74 prosent.

Det er i forbindelse med straffesaken mot medhjelperne til terrorangrepet den 7. januar 2015 at det franske satiremagasinet har bestilt en spørreundersøkelser med sikte på å forstå ytringsklimaets utvikling over tid. Svarene avtegner en større avstand mellom Frankrikes muslimske og opprinnelige befolkning.

For blant franskmenn er det nå 59 prosent av de spurte som mener det i sin tid var rett å publisere Muhammed-karikaturene, var den tilsvarende andelen i februar 2006 kun 38 prosent. Blant muslimer er det 69 prosent av de spurte som mener det var galt.

Selv om de fleste muslimer i Frankrike (72 %) fordømmer terrorangrepene i januar 2015, er det 5 prosent som sier de ikke fordømmer, og 10 prosent som sier seg mer eller mindre enige i motivasjonen til terroristene selv om de fordømmer terroren. 13 prosent stiller seg likegyldige til at terroristene drepte tolv mennesler.

Blant muslimer er det ellers 41 prosent av de spurte som sier at de ikke ville ha deltatt i ett minutts stillhet for ofrene ved terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

Det er forøvrig ikke bare en høy andel franskmenn (61 %) som sier at «islam er uforenig med det franske samfunnets verdier». Blant muslimer er det 29 prosent som sier det samme, blant muslimer under 25 år 45 prosent.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.