Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix.

At satiremagasinet Charlie Hebdo igjen har publisert Muhammed-tegninger i forbindelse med en nystartet rettssak, får Tyrkia til å se rødt.

Onsdag startet rettssaken mot 14 personer som er tiltalt for medvirkning til angrepet mot Charlie Hebdo og en jødisk butikk i Paris i 2015.

Magasinet markerte dagen med å publisere flere kontroversielle tegninger av profeten Muhammed på nytt – tegninger som har skapt sinne blant muslimer mange steder i verden.

Tyrkias utenriksdepartement opplyser at landet «sterkt fordømmer» handlingen som «ikke respekterer vår profet og religion» og hevder at avgjørelsen «forsyner den nye generasjonen med fascister i Frankrike og Europa».

– Vi ber våre venner og politikere i Europa om å ta klar avstand fra slike nylige, eskalerte angrep på våre hellige verdier, sier Tyrkia.

Tolv personer, ti av dem tilknyttet magasinet, ble drept av brødrene Chérif (32) og Said Kouachi (34) i et terrorangrep mot Charlie Hebdos redaksjon 7. januar 2015. Sjefredaktøren Stéphane «Charb» Charbonnier og fire andre tegnere var blant de drepte.

Til sammen fem mennesker ble de neste dagene drept i Paris av en annen islamistisk ekstremist – Amedy Coulibaly (32) – som hevdet at han samarbeidet med Kouachi-brødrene. Fire av disse ble drept i en jødisk matbutikk i Paris 9. januar.

(©NTB)

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.