En fransk politimann i opprørsutrustning under opptøyer i Paris-forstaden Nanterre den 29. juni 2023. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB.

En fransk meningsmåling som Ifop har utført etter at en 17-åring ble drept under en politi­kontroll i Nanterre og voldsomme opptøyer brøt ut, viser at 57 prosent av de spurte ser positivt på politiet.

43 prosent har tillit til politiet og 14 prosent har sympati, mens 24 prosent er foruroliget over politiet og 8 prosent fiendtlige, melder Le Figaro.

Dødsfallet, som har avstedkommet en siktelse mot en politimann for forsettlig drap, har ikke svekket politiets popularitet blant franskmenn, konkluderer den franske avisen. Den tause majoritet ønsker orden og sikkerhet, men splittelsen i oppfatningen av politiet er stor, kommenterer Ifops toppsjef Frédéric Dabi.

Holdninger til politiet i Frankrike gjennom et kvart århundre: fiendlighet (mørkegult), uro (lysegult), sympati (lyseblått) og tillit (mørkeblått). Grafikk: Le Figaro.

Støtten til politiet er sterkt partiavhengig – kun 20 prosent blant sympatisører av La France insoumise, men hele 90 prosent blant republikanerne.

Alderen er også en viktig faktor: Blant 18–24-åringer er det 37 prosent som støtter politiet, mens den tilsvarende andelen er 74 prosent blant dem som er over 65 år.

Målingen viser også at 69 prosent av de spurte er tilhengere av å innføre unntakstilstand på grunn av opptøyene, og at Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen er den politikeren som har kommet best ut av situasjonen, skriver Le Figaro.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.