Kongsberg politistasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Politiet bekrefter at de mandag aksjonerte mot en mann som hadde hengt opp tegninger av Muhammed. De mente han var i en «gråsone» hva gjelder ytringsfrihet.

Tegningen ble hengt opp sentralt flere steder i Kongsberg mandag. Mandag kveld kom fire politibetjenter på døra til familiefaren, meldte HRS i går. De anklaget ham for å ha krenket muslimer.

Fungerende etterforskningsleder i Sør-Øst politidistrikt, Jarle Lindeland, bekrefter nå overfor rights.no at fire politibetjenter oppsøkte mannen hjemme mandag kveld. Han bekrefter også at familiefaren ble «oppfordret» til å ta ned A4-arkene med Kurt Westergaards ikoniske tegning av Muhammed med en bombe i turbanen.

– Karikaturene er meget polariserende. Et ferskt eksempel er hendelsen i Frankrike (drapet på Samuel Paty, vår merknad).

– Det er sterke krefter som ikke godtar slike handlinger, fortsetter han.

Det var nettopp henrettelsen av Samuel Paty som var bakgrunnen for familiefarens handling.

– Jeg hegner om ytringsfrihet. Jeg har små barn. Er det noe jeg kan gjøre for å forsvare ytringsfriheten, for det er så få som våger å stå opp? tenkte jeg. – Min konklusjon var at risikoen i befolkningen må spres. Derfor printet jeg ut Muhammed-karikaturer og hengte dem opp – bevisst – på trafikkerte steder i byen.

Politifolkene skal ha sagt til ham at «samfunnet ønsker ikke dette», altså Muhammed-karikaturer i det offentlige rommet.

Lindeland sier at det «ville ha vært en forsonende handling overfor dem som kunne føle seg krenket, å ta dem ned selv».

– Ville høre hva han tenker

Politiet ville snakke med familiefaren for å få innsikt i hans beveggrunner for å henge opp tegningene, sier etterforskningslederen.

– Det virker lite gjennomtenkt, sier Lindeland.

– Det var naturlig for politiet å høre hva han selv tenker om det han gjorde, hva formålet var. For handlingen kan medføre reaksjoner vi ikke ønsker, fortsetter Lindeland, og peker spesifikt på Sian-demonstrasjoner som utløser voldelige motdemonstrasjoner.

Lindeland sier at politiet frykter slike aksjoner kan «eskalere»og bli et ordensproblem for politiet. Han sier til HRS at det å henge opp Muhammed-karikaturer er å bevege seg inn i en «gråsone» hva gjelder ytringsfriheten.

– Har ikke søkt om tillatelse

Lovbruddet er at det ikke var søkt tillatelse til å henge opp tegningene, sier Lindeland, som ikke vil svare på om politiet ville ha reagert på samme måte dersom noen hadde hengt opp tegninger av Jesus.

–  Det har jeg ingen kommentar til.

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.