Muhammed-tegning klistret på en parkeringsautomat på Tullinløkka i Oslo onsdag. Foto: Øyvind Thuestad 

Politiet i Bergen henla fredag saken om Muhammed-karikaturene som ble hengt opp på en moské i Bergen en tidlig morgen i slutten av oktober. Etter to måneder med etterforskning konkluderer politiet at det å henge opp karikaturer er innenfor rammen av ytringsfrihet.

– Undersøkelser politiet har gjort i anledning saken har ikke gitt noe resultat. Likevel har politiet etter en samlet vurdering funnet det riktig å henlegge saken på grunnlag av at intet straffbart forhold har funnet sted, skriver politiadvokat Frazad Izadi i en e-post til Bergens Tidende.

Det var styreleder og forstander Badreddine Maizi i Bergen moské som anmeldte forholdet til politiet.

– Dette er en direkte invitasjon til muslimer i Bergen om å bli provosert. Men vi skal ikke la oss provosere. Vi ønsker dialog, sa Maizi til Bergens Tidende etter hendelsen.

I etterkant av anmeldelsen opplyste politiadvokaten at saken skulle etterforskes som et brudd på bestemmelsen om hensynsløs atferd i straffeloven, og at politiet hadde sikret seg fingeravtrykk fra stedet, men nå er saken henlagt.

– Den konkrete handlingen anses å være en form for religionskritikk som faller innenfor rammene av ytringsfrihet, sier Izadi til BT.

Man kan undre seg på om saken ville bli henlagt dersom det forelå noen resultater i etterforskningen? Politiet sa tidligere i høst at de skulle gå gjennom videoopptak fra området. Ville politiet kommet fram til samme konklusjon, at handlingen var en form for religionskritikk, dersom de hadde fakket personene?

Etter drapet på den franske læreren Samuel Paty tidligere i høst, har Muhammed-karikaturer blitt hengt opp flere steder i Norge.

Både politiet i Kongsberg og politiet på Røros har etterforsket oppklistrede Muhammed-karikaturer.

Politiet i Kongsberg gikk så langt at de møtte mannsterke på døren til en familiefar og ba ham om å fjerne tegningene.

HRS: 800 Muhammed-tegninger klistres opp i Oslo og omegn

HRS: Familiefar hengte opp Muhammed-tegninger – ble oppsøkt hjemme av fire politibetjenter

Karikaturer klistret opp også i Haugesund

 

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.