Foto: Vidar Ruud / NTB

Politiet på Røros hevder at PST er koblet inn i etterforskningen etter at det ble hengt opp Muhammed-tegninger på Røros fredag. Det avvises av PST.

– Vi har ikke hørt noe om dette fra politiet på Røros, og er ikke involvert på noen måte, sier informasjonsdirektør Martin Berntsen i Politiets Sikkerhetstjeneste til Document søndag kveld.

Natt til fredag ble det hengt opp Muhammed-tegninger flere steder i Røros sentrum.

Dette skjedde etter at tilsvarende tegninger ble hengt opp på Kongsberg tidligere i uken. I helgen beklaget politiet at de troppet mannsterkt opp hjemme hos han som hadde hengt opp tegningene, truet ham med straffeforfølgelse og bedt ham fjerne tegningene.

– Jeg beklager at patruljen reiste opp til vedkommende, og at han ble oppsøkt av oss med den bakgrunnen. Det er i det hele tatt bare å beklage, sier politistasjonssjef Håvard Revå i Kongsberg til Laagendalsposten.

Lokalradioen: – Butikk ble «rammet» av tegning

På Røros ble tegningene hengt opp på mediehusene Rørosnytt og Arbeidets Rett, og i tillegg ble en butikk i Kjerkgata «rammet», som lokalradioen Nea Radio velger å uttrykke det.

De tre bedriftene leverte både tegninger og anmeldelse av forholdet til politiet fredag. Politiet har opprettet sak, og skriver i en pressemelding gjengitt i lokalpressen at PST er koblet inn i saken:

Tre forretningssteder i Røros sentrum har natt til fredag 23.10.20 fått klistret opp en Muhammed-karikatur på sitt vindu.

Forretningene har tatt ned karikaturene og anmeldt forholdet til politiet. PST er informert om forholdet.

Det er opprettet sak, og vi kan ikke utelukke at dette har noe med drapet i Frankrike å gjøre. (Rørosnytt)

Også Arbeidets Rett og Nea Radio hevder at PST er involvert i etterforskningen.

Arbeidets Rett fastslår med bred penn at tegningene er «krenkende». Skjermdump.

De lokale mediene siterer avsnittsleder Øyvind Unsgård ved Røros lensmannskontor på opplysningen om at man har koblet inn PST.

Hos PST stiller man seg helt uforstående til opplysningene:

– Nei, jeg kan ikke bekrefte at vi er involvert. Vi har ikke hørt om dette fra politiet på Røros, vi har ikke blitt kontaktet, og vi har heller ikke foretatt oss noe i denne saken, sier informasjonsdirektør Berntsen.

På generelt grunnlag sier han at såkalte karikaturtegninger av Muhammed er relevant for PSTs mandat. PST følger med på saker som kan få konsekvenser, men det begrenser seg til dét:

– Vi følger med, men har ikke foretatt oss noe aktivt, hverken på Røros eller andre steder, sier Berntsen, med henvisning til saken på Kongsberg.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.