Arndt Freytag von Loringhoven som NATOs assisterende generalsekretær med ansvar for etterretning. Foto: Twitter

Sår som går tilbake til krigens dager gjorde at Polen brukte tre måneder på å akseptere Tysklands nye ambassadør til landet. Ambassadørens far var nazioffiser.

Arndt Freytag von Loringhoven har fått kjenne at fedrenes synder også kan ramme barna. Farens offisersbakgrunn fra den gang nazistene styrte Tyskland gjorde at den polske regjeringen viste sterk motvilje mot å ta imot den nyutnevnte ambassadøren. Tirsdag er det 81 år siden Tyskland invaderte Polen og startet andre verdenskrig.

Forsinkelsen har bidratt til å gjøre forholdet mellom de to nabolandene anstrengt. Også andre faktorer har spilt inn, som den polske regjeringens sinne over kritikk mot president Andrzej Duda – som har bakgrunn fra regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) – fra medier med delvis tysk eierskap.

– Sår som ikke er leget

– Det er uforståelig at den polske regjeringen ventet så lenge med å gi sin aksept. Ambassadør Freytag von Loringhoven er en erfaren diplomat som har jobbet hele sitt liv for et nært og tillitsfullt samarbeid med polen, sier Jürgen Hardt, som er utenrikspolitisk talsmann i den tyske regjeringen.

Polens viseutenriksminister Szymon Szynkowski vel Sek minner tyskerne om at «det er en helt egen følsomhet i Polen, som skyldes at forbrytelse fra andre verdenskrig er et stort sår på den polske nasjonens sinn som ikke er leget».

Jobbet i førerbunkeren

Bernd Freytag von Loringhoven var adjutant for hærens stabssjef og forberedte de daglige militære orienteringene i Adolf Hitlers bunker fra 1944 til de siste krigsdagene i slutten av april 1945, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Sønnen som nå er ambassadør, ble født elleve år etter krigens slutt. Han har tidligere vært ambassadør til Tsjekkia, nestleder for den tyske etterretningstjenesten BND og ble i 2016 Natos første etterretningssjef.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.