Volodomyr Zelenskyj foreslo onsdag under sin første tale i Sikkerhetsrådet at Russland skulle miste sin plass og at den skulle gis til Tyskland. For alle med kunnskap om hvorfor Russland har vetoplass er det et merkelig umusikalsk forslag som er nødt for å vekke reaksjoner.

Ett av landene som reagerer er Polen som allerede er innviklet i en konflikt om korneskport fra Ukraina. Polen har ikke glemt krigen.

Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak sier i en tale på polsk radio at landet motsetter seg at Tyskland blir et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd.

Forslaget, fremsatt av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, er «ganske merkelig» og «en stor skuffelse» sett fra polsk ståsted, sier Blaszczak.

– Kyiv ser ut til å ha glemt at Tyskland i utgangspunktet ikke kom Ukraina til unnsetning ved begynnelsen av Moskvas fullskalainvasjon i februar 2022, sier han. (NTB)

Symbolsk klinger det ikke godt at Russland skulle ryke ut og Tyskland rykke inn, landet som startet II. verdenskrig ved å invadere Polen. Polen mener Tyskland skylder enorme beløp i krigserstatning.

– Kravet vi har stilt til Tyskland om krigserstatning, er fortsatt gyldig, sier forsvarsministeren.

Polens nasjonalkonservative PiS-regjering framsatte i oktober i fjor et krav til Tyskland på 1,3 billioner euro i erstatning for ødeleggelsene under andre verdenskrig.

Den tyske regjeringen har imidlertid avvist ethvert krav om oppreisning. Tyskland anser saken som avsluttet på grunn av to pluss fire-avtalen fra 1990, som regulerte de utenrikspolitiske aspektene av tysk enhet. (NTB)

Det tegner ikke godt at Kyiv er kommet på kant med naboene, først om korn og nå om arven etter annen verdenskrig. Da virvles historien opp og også minnet om at en betydelig del av ukrainere deltok som hjelpetropper for nazistene.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.