Polske tropper under en vestlig militærøvelse i Romania 11. mai 2021. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB.

Den polske regjeringen tar sikte på å øke antallet profesjonelle soldater i forsvaret fra 110.000 til minst 250.000, sa Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak tirsdag.

Kunngjøringen skjedde i forbindelse med fremleggingen av Polens «plan for forsvaret av fedrelandet», opplyser Die Welt.

Ifølge Polens visestatsminister Jaroslaw Kaczynski er målet en «radikal forsterkning av de væpnede styrkene», skriver den tyske avisen.

Ifølge Blaszczak planlegges det også en økning i utgiftene til forsvaret. Planen ser også for seg nye muligheter for å låne penger til formålet. Blaszczak oppgav ikke konkrete tall. Polen er allerede et av NATO-landene som bruker mer enn to prosent av BNP på forsvaret, understreker statsråden.

Bakgrunnen for denne nye satsningen på forsvaret er ifølge statsråden at Polens sikkerhetssituasjon forverrer seg – både i lys av Russlands «imperialistiske ambisjoner» og migrasjonstrykket fra Hviterussland.

«Hvis du ønsker fred, forbered deg på krig», kommenterte den polske forsvarsministeren – et uttrykk som er så gammelt at det først ble formulert på latin: Si vis pacem, para bellum.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂