Polske fotballfans overværer EM-kampen mellom Polen og Slovakia i St. Petersburg den 14. juni 2021. Foto: Kirill Kudryavtsev / Pool via AP / NTB.

Polens ambassadør til Tyskland, Andrzej Przylebski, tar til orde mot at fotballspillere kneler før kampene som en antirasistisk gest under det pågående europamesterskapet i fotball.

For Polens åpningskamp mot Slovakia mandag sa ambassadøren dette til den tyske avisen Junge Freiheit:

For meg er det en selvfølge at det polske landslaget ikke kneler før kampene i fotball-EM.

Slik gikk det da også, til den polske fotballpresidentens irritasjon, som den britiske avisen The Sun rapporterer i en vareopptelling over hvilke landslag som kneler under EM.

For ambassadøren er kneling noe som skal reserveres høyere makter:

En ekte polakk kneler kun for Gud – og eventuelt når han ber om en kvinnes hånd.

Przylebski synes også at fotballen er en upassende arena. Fargede fotballspillere er i dag suksessrike og beundrede stjerner, poengterer han.

Den polske Tyskland-ambassadøren har heller ingen forståelse for behovet for å be om unnskyldning for fortidens synder:

Jeg finner det upassende å gjøre opp for fortidens kolonialisme ved å knele for folk som ikke hadde noe med den å gjøre, og som er født for eksempel i England eller Frankrike.

Med dårlig skjult adresse til særlig de britiske øyer kritiserer Przylebski woke-ideologien:

Polen hadde aldri noen kolonier, og bedrev da heller ingen kolonialisme. Hvorfor skulle vi slutte oss til en seremoni som skyldes en misforstått politisk korrekthet som har rammet andre land?

Ambassadøren får støtte fra den tyske politikeren Gerhard Papke, som har representert det fridemokratiske partiet FDP i Nordrhein-Westfalens delstatsparlament.

«Den som tror at Europa oppnår respekt verden rundt med knelende fotballag», lurer seg selv voldsomt, skriver Papke på Twitter, og legger til: «Den som ydmyker seg selv, blir ikke respektert. Det gjelder både mennesker og nasjoner.»

 

Kjøp Asle Tojes bok her!