I dag starter fotball-EM, et år forsinket på grunn av korona. Politiske konflikter i et splittet Europa kan prege turneringen mer enn fotballglede.

NTB skriver om en ulmende konflikt mellom landslagene til Ukraina og Russland.

Ukrainas fotballforbund har kalt inn til et krisemøte for å prøve å få godkjent uttrykket «ære til heltene» som offisielt slagord på draktene før EM-premieren.

«Ære til heltene» er et militært uttrykk, og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har stemplet frasen som «klart politisk». Slagordet var hyppig brukt under de antirussiske demonstrasjonene i Ukraina i 2014. Uefa krever at Ukraina fjerner det på sine drakter.

Det har også skapt store reaksjoner i Russland at Ukrainas EM-drakter har en silhuett av Ukrainas kart hvor Krim-halvøya er inkludert, som Russland anser som sitt. Dette har Ukraina fått lov til å beholde.

Idretten blir stadig mer preget av politikk, og woke-hysteriet forsterker trenden. Det engelske landslaget har blitt pepet ut av egne tilskuere for knelingen, som nå hevdes å være en markering mot rasisme, men som startet eksplisitt som en støtte til den rasistiske, voldelige og selverklærte marxistiske bevegelsen Black Lives Matter.

De engelske spillerne lover at de vil fortsette å knele, selv om deres supportere, som sørger for at de tjener titalls millioner i året, i nokså stor grad er kritiske.

St George’s Cross er flagget til England, som ikke lenger eksisterer som eget land bortsett fra i enkelte idretter. Engelske fotballfans forbereder seg til fotball-EM. Men ikke alle er like begeistret for den evinnelige knelingen. Foto: Tolga Akmen / AFP/ NTB

Men vi vil garantert oppleve lag eller spillere som nekter å knele. Mest aktuelle land i så måte er antageligvis Ukraina, Russland, Polen, Slovakia og Ungarn.

Uansett: Fotball-EM starter i kveld kl. 21.00 med åpningskampen mellom Tyrkia og Italia. Også her er det en konflikt på gang, som skyldes korona, melder NTB.

Tyrkiske fotballfans får ikke komme inn på Stadio Olimpico når EM sparkes i gang med Italia-Tyrkia fredag kveld.

Italia vil bare tillate tilskuere fra Schengen-området, noe som gjør at selv tyrkiske fans med billett til kampen nektes inngang til åpningskampen i EM.

Den første store kampen er vel oppgjøret mellom England og Kroatia søndag kl. 15.00. Dette blir en reprise på semifinalen i VM 2018. Hvis Kroatia blir stående og England kneler, så vil jeg for første gang sympatisere med motstanderne når England spiller landskamp.

Kanskje jeg til og med klarer å overbevise min yngste sønn, som kastet sin kroatiske landslagsdrakt i veggen etter semifinalen i 2018, som vi så sammen med en haug av kroater på ferie i Kroatia.

Uansett hvem som vinner, så er hovedregelen å håpe at Tyskland taper. Som Gary Lineker en gang sa: Fotball er et spill hvor 22 spillere jakter på en ball, og så ender det med at Tyskland vinner. Men man må aldri gi opp håpet.

Tyskland åpner med et smell, mot nabolandet Frankrike 15. juni. Alle over 50 år med en viss interesse for fotball husker det som kanskje er tidenes fotballdrama, semifinalen i VM 1982.

Et klassisk oppgjør mellom rivalene Skottland og England skaper også forventninger om drama, slik vi blant annet opplevde i EM i 1996, hvor antihelten Paul Gascoigne overbeviste en hel nasjon om at han var Guds gave til fotballen, og ikke bare en ubrukelig alkoholiker og idiot.

Men først: Knelende engelskmenn mot forhåpentligvis stolte kroater.
Klima Antiklimaks – boken alle skattebetalere trenger:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.