Kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja på besøk i Sandefjord i 2016 blir mottatt av ordfører Bjørn Gleditsch (H). Foto: Lise Åserud/ntb Scanpix

I en brosjyre lagt i alle byens postkasser prises globaliseringen av Vestfold-byen, i en tekst skrevet bl.a. på arabisk og tyrkisk. Den er undertegnet av den mangeårige ordføreren Bjørn Gleditsch fra Høyre, med sterke bånd til det multinasjonale selskapet Jotun. At han ikke forstår at dersom Sandefjord blir som Drammen eller Oslo, eller Stockholm eller Göteborg, vil det være slutt på idyllen som gjør byen til et attraktivt alternativ for Oslo-boere, slik man så aktivt forsøker å markedsføre den som. Og selvsagt også slutt på hva byen har vært for dens opprinnelige innbyggere. Tegnene ser vi allerede. Kjøper folk dette budskapet? Hvorfor er det ikke mulig å lære av erfaringer?

Slik legges stadig flere deler av landet under multikulturen. Det er nå så mange asylinnvandrere på småsteder som Nordfjordeid og Sandnessjøen at de preger bybildet. Men det er enda verre i Sverige. To venner av meg som i fjor var i Sverige, fikk sjokk etter å ha vært innom flere svenske småsteder der de knapt så en svenske. Omleggingen av befolkningsstrukturen der og her i landet går med rasende fart, det er som en tsunami. Og folk flest? De synes det er greit, helt flott, bare de får beholde bilen, bikkja, hytta og villaen, og det får de, inntil videre.

Og over alle lyder Hylland Eriksens oppfordring til maktmenneskene om å «dekonstruere majoriteten, og gjøre det grundig, slik at den aldri kan kalles majoritet igjen». Han må jo selv erkjenne at han har lykkes slik han opplever at media, med NRK i spissen,  gjerne vil klappe ham på skulderen, slik vi så det ble gjort på selveste grunnlovsdagen, 17. mai 2020.

 

Bidrag fra tre ulike bidragsytere som til sammen dannet et hele.
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.