Tilliten til myndighetene er sterkt synkende, melder Dagens Nyheter. Særlig på de tre områdene: Arbetsförmedlingen, Migrationverket og Försäkringskassan (NAV) har svenskene mistet nær all tiltro til de styrende. Her har man passert nivået «dårlig» og nådd «ekstremt dårlig».

 

Svenske velgeres misnøye gir seg utslag på partibarometrene: Sverigedemokraterna er oppe i 20%.

De som først går over til Sverigedemokraterna forlater dem ikke så lett igjen. En støtte til SD er også resultatet av et personlig verdivalg.

Illustrasjonen nedenunder viser bevegelsene til velgerne fra riksdagsvalget i 2010 til november 2013:

MP – Miljöpartiet,V – Vänsterpartiet, C – Centerpartiet, FP – Folkpartiet, M – Moderaterna, S – Socialdemokraterna, KD – Kristdemokraterna, SD – Sverigedemokraterna

Hvis vi ser bort fra gruppen De Övriga, så er Sverigedemokratene er det eneste partiet som ikke har netto frafall til noe annet parti. Dette kan skyldes at folk tar en større beslutning når de velger å støtte Sverigedemokratene. Man har tatt steget fullt ut ved at man samtidig tar avstand fra de andre partiene.

Men allikevel er det for mange svært vanskelig å ta dette steget på valgdagen. For i Sverige ligger stemmesedlene ute i lokalet. Riktignok kan man få tilsendt stemmesedler fra hver enkelt parti hjem slik at man kan ha med seg medbrakt seddel. Men hvor mange er det vel som gidder å gjøre dette? De fleste planlegger ikke slike ting lenge i forveien.

Så det som skjer er at man kommer inn i valglokalet hvor «De gode» sitter og holder øye med naboer og kjente for å se hvilken stemmeseddel de velger å plukke opp. Særlig på småsteder kan dette være plagsomt og utenlandske valgobservatører har da også kritisert den manglende anonymiteten ved svenske valg. Og vi har selv lest svenske kommentarer fra velgere som ikke orker å bli uglesett i nærmiljøet, og dermed heller plukker opp en «anstendig» stemmeseddel.

Man kan selvfølgelig være «lur» og plukke opp flere stemmesedler, men de som sitter der er ikke dummere enn at de skjønner tegninga: en SD-velger.

Stigmatiseringen av Sverigedemokraterna har fungert svært godt. Folk har vegret seg. Men hvor lenge holder det? ”Sverige riskerar å gli fra hverandre”, sier partileder Jan Björklund i Liberalerna. Han presenterte en plan bestående av 34 punkter for å fjerne kløften mellom utenlandsfødte og svensker.

Velgerne er klare for et stemningsskifte. Det spørs vel om de politiske partiene som deltar i politisk uke i Almedalen på Gotland forstår det.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂