Nytt

Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor forhåndsstemmer i Kulturhuset i Stockholm 22. august. Man ser hvordan valgsedlene ligger åpent i lokalet. Foto Janerik Henriksson / TT via Reuters / Scanpix

For første gang i historien sender OSSE valgobservatører til Sverige, som Document berettet for to uker siden: Internasjonale valgobservatører til Sverige

Gjennomføringen av riksdagsvalg i Sverige har vært omdiskutert, spesielt hvordan stemmesedlene legges åpent i valglokalene slik at hvem som helst kan se hvilke valgsedler velgerne plukker. Document har beskrevet dette tidligere: Vil demokratiet i Sverige overleve?

Nå har også NTB oppdaget at Sveriges valg skal observeres av OSSE:

To valgobservatører fra den europeiske samarbeids- og sikkerhetsorganisasjonen OSSE skal holde oppsyn med det svenske valget 9. september.

Det opplyser OSSE til danske DR Nyheder. Det er første gang OSSE-observatører sendes til Sverige.

Observatørene skal bidra til å sikre at valget skjer med respekt for velgernes rett til å stemme anonymt. I Sverige har hvert parti sin egen stemmeseddel med partiets logo tydelig markert. Dermed kan det være lett å se hvilken seddel velgerne tar med seg inn i avlukket.

Det har også vært eksempler på at politiske motstandere har fjernet et partis stemmesedler eller gjemt dem i et hjørne av lokalet.

Det er nettopp prinsippet om hemmelig valg som OSSE skal hjelpe til med å sikre, opplyser OSSE-talsmann Thomas Rymer til den danske kanalen.

– Når man som velger setter sitt kryss, skal det være din beslutning alene. Andre må ikke ha hatt noen innflytelse. Det er et grunnleggende prinsipp i demokratiske valg, sier han.

Ifølge DR Nyheder er blant annet det høyreorienterte partiet Alternativ for Sverige redd for at det er velgere som ikke tør stemme på dem av redsel for å bli stigmatisert.

OSSE skal legge fram sin rapport to måneder etter valget. (NTB-Ritzau)

Den svenske regjeringen bestemte så sent som i fjor at det ikke skulle gjøres endringer for å sikre hemmelig valg i 2018. Det ville bli «För dyrt och för opraktiskt», mente innenriksminister Morgan Johanson.