Sakset/Fra hofta

For første gang i et svensk valg kommer observatører fra Organisasjonen for Samarbeid og Sikkerhet i Europa (OSSE) til Sverige for å se til at valget foregår på korrekt vis.

 Det här är första gången som vi har någon form av uppdrag eller observationsaktivitet i Sverige för ett val, säger OSSE:s talesperson Thomas Rymer till Sveriges Radio.

Tilstedeværelse av observatører fra OSSE er gjerne noe man forbinder med land som har svakere demokratiske tradisjoner enn i Norden, eller land der risikoen for valgfusk er stor. OSSE har f.eks. nylig vært til stede i land som Aserbadsjan, Albania, Polen og Tyrkia.

Forut for valget i Sverige i 2010 ble en arbeidsgruppe sendt fra OSSE for å vurdere behovet for observatører under selve valget nærmere. Det behøvdes ikke den gang, men nå er man altså kommet til at man sender to personer. OSSE fattet sin beslutning etter å ha snakket med politikere, medier og valgorganisasjonero, og man skal se blant annet på hvordan valgkampanjer finansieres.

 Det finns inte några perfekta val, säger Thomas Rymer, som påpekar att organisationens närvaro i Sverige inte ska överdramatiseras.

Det kan så være at det ikke finnes et perfekt valg, men man gjør seg unektelige noen tanker om at noe dyrebart og fundamentalt er i ferd med å glippe for Sverige.

Gjennomføringen av Riksdagsvalg i Sverige har vært omdiskutert, spesielt hvordan stemmesedlene legges åpent i valglokale slik at andre kan se hvilke sedler/partier som plukkes ut av velgerne. Document har beskrevet dette tidligere: Vil demokratiet i Sverige overleve?

 

Göteborgsposten