Svenske politikere, medier og kommentatorer utviser stor kreativitet når det gjelder å markere sin avsky over at Sverigedemokratene ble valgt inn i riksdagen.

Sistemann ut er Sosialdemokratenes Björn von Sydow, som meddeler at han ikke kan stille til valg som talsmann for riksdagen – den høyeste posten i landet nest etter kongen.

Årsak: risikoen for at Sverigedemokrater kan komme til å stemme på ham.

Björn von Sydow skulle vara den givne kandidaten den här gången också. Men han tackar bestämt nej eftersom den som ställer upp som kandidat till talman att bli framröstad av de 20 nya sverigedemokratiska riksdagsledamöter som har vågmästarrollen i riksdagen.

– Det är riskabelt för mig. Jag vill inte vara i en situation där Sverigedemokraterna kan rösta på mig, av demokratiska skäl. De är inte odemokratiska på alla sätt, men de har en annan syn på fri- och rättigheter. Jag vägrar att ställa upp, säger von Sydow till DN.se

Samme dag skriver for øvrig ansvarlig utgiver for magasinet Hemmets Vän, Åke Hällzon, at rasismen som følge av SDs inntreden i riksdagen allerede er merkbar, og viser til den stadig mer problematiske situasjonen for det jødiske miljøet i Malmø:

Egentligen ska ingen vara förvånad. Opinionsmätningarna innan valet har visat på detta och i och med valresultatet följer Sverige den gängse europeiska trenden med extrempartier i parlamentet. Det är djupt tragiskt. Och visst märks rasismen allt tydligare. Enligt uppgifter till Hemmets Vän lägger den judiska församlingen i Malmö hälften av sina insamlade medel på säkerhet. Halva kollekten (!) går till olika slags skydd och när man möts i synagogan finns alltid säkerhetsvakter närvarande för att förhindra attentat.

Nu måste alla goda krafter komma samman för att minimera SD:s inflytande i vårt land. Det är en stor utmaning, men vi är en förkrossande majoritet som inte har använt vår rösträtt till att uttrycka förakt för andra människor. 94 procent av oss röstade faktiskt inte rasistiskt.

Dagens Nyheter: Björn von Sydow ställer inte upp som talman

Via Politisk Inkorrekt