Nobelstiftelsen ønsker heller ikke i år å invitere Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson til nobelfesten i Stockholm i forbindelsene med utdelingen av prisene, men har ikke desto mindre invitert sverigedemokraten Bo Broman, som er ny styreformann i Sveriges Riksbank.

Til Expressen sier Broman at han synes det vitner om dobbeltmoral:

– Jag är ju lika mycket sverigedemokrat som Jimmie Åkesson, så det är lite konstigt. Det är någon sorts dubbelmoral hos dem, att bjuda in en sverigedemokrat men inte en annan.

Broman har ikke bestemt seg for om han skal gå, skriver den svenske avisen.

I en e-post til Expressen sier stiftelsen at Broman er invitert i egenskap av sitt verv, uavhengig av partitilhørigheten.

Åkesson sier i et intervju med avisen at han ikke ville ha gått hvis han ble invitert, og begrunner det blant annet med at det ikke er noe gøy å gå på en fest hvor man ikke er velkommen, og at han heller vil være sammen med familien.

Partifellen Broman tenker selv i lignende baner:

– Litegrann så går tankarna här också. För jag tycker ju det är konstigt att jag blir inbjuden men inte Jimmie. Han borde ju definitivt vara där tillsammans med mig på festen. Förr var de vice talmännen också inbjudna, men det slutade man ju med när Björn Söder blev vice talman. De har ändrat hela tiden utifrån vilka roller vi sverigedemokrater har.

Nobelstiftelsen får også kritikk for å ha invitert Irans ambassadør til nobelfesten.

På lederplass skriver Expressen at det er absurd å utestenge Åkesson og ønske mullaregimet velkommen. Avisen etterlyser en konsekvent linje fra stiftelsens side: Enten stiller man krav til gjestenes «humanitære vandel», eller så gjør man det ikke.

Sedan när har könsapartheidstaten Iran visat respekt för humanism? Är det för att man just i dessa dagar skjuter skarpt mot skolflickor som vägrar att bära slöja? Eller är det möjligen ett uttryck för mullaregimens internationalism att de skickar kamikazedrönare till Putin som låter dem sprida eld och förstörelse över ukrainska stadskärnor?

Med sin opptreden gir stiftelsen Iran en legitimitet som ikke tilfaller Åkesson, konkluderer Expressen.

Hvis stiftelsens sjef Vidar Helgesen synes det er ubehagelige spørsmål, har han bare seg selv å takke, lyder den svenske avisens hilsen til Erna Solbergs tidligere statsråd og koffertbærer.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.